Volg ons

Promotieonderzoek levert inzicht in oorzaak coeliakie

13 december 2011

Dat coeliakie een belangrijke erfelijke component heeft, was al bekend. Welke genen precies verantwoordelijk zijn voor de ziekte en hoe de ziekte precies ontstaat, was verregaand onduidelijk. Onderzoek van UMCG-promovendus Gosia Trynka heeft baanbrekende nieuwe inzichten op dit vlak opgeleverd.

De promovendus identificeerde maar liefst 31 loci die waarschijnlijk betrokken zijn bij het ontstaan van coeliakie. In totaal zijn er nu veertig risico-loci voor de ziekte bekend, die samen 52 procent van de erfelijkheid verklaren. Afzonderlijke delen uit het proefschrift van Trynka werden eerder gepubliceerd in toptijdschrift Nature Genetics.

Behalve een groot aantal nieuwe risico-loci, beschrijft Trynka in haar proefschrift onder meer genetische factoren die verantwoordelijk zijn voor zowel coeliakie als reumatoïde artritis. Ook beschrijft zij de vooruitgang die is geboekt in de genetica van coeliakie en de gedeelde genetische basis met andere immuungerelateerde ziekten, en hoe het gebruik van etnisch sterk verschillende populaties kan helpen bij de identificatie van causale varianten.

Curriculum Vitae

Gosia Trynka (Krakow, Polen, 1983) studeerde biotechnologie te Krakow. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en aan de London School of Medicine. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de KNAW, het Celiac Disease Consortium, het NWO en de Wellcome Trust. Trynka gaat na haar promotie werken als postdoc aan de Harvard Medical School in Boston (VS). De titel van haar proefschrift luidt: "Unlocking the genetics of coeliac disease”.

Bron: www.umcg.nl

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944