Volg ons

Geen verband glutenconsumptie zwangere en coeliakie

30 november 2015

Er is geen aantoonbaar verband gevonden tussen glutenconsumptie door een vrouw in het laatste stadium van haar zwangerschap, en een verhoogde kans op coeliakie bij haar kind.

Dat blijkt uit onderzoek van het TEDDY-project. In deze langlopende Amerikaans/Europese studie wordt gezocht naar bepalende milieufactoren in het ontstaan van diabetes bij kinderen.

Naast het eigenlijke onderzoeksdoel (diabetes) worden uit het verzamelde materiaal ook ‘bijvangsten’ geoogst. Zoals het antwoord op de vraag of de consumptie van gluten tijdens het laatste stadium van de zwangerschap invloed heeft op het ontstaan van coeliakie bij het kind.

In het TEDDY-project wordt gewerkt met ‘big data’, dat wil zeggen, een overvloed aan gegevens over de gezondheid van kinderen in de VS, Duitsland, Finland en Zweden.

Zo beschikten de onderzoekers over de gegevens van meer dan 420.000 kinderen, geboren tussen 2004 en 2010.

Er doken ook andere (intrigerende) resultaten op. Zo blijkt de glutenconsumptie van Amerikaanse vrouwen in het onderzoek beduidend lager dan van Europese (althans Finse, Duitse en Zweedse) vrouwen.

Ook roken zij het minst tijdens de zwangerschap. Daarentegen gebruiken de Amerikaanse vrouwen -samen met de Duitse vrouwen- meer alcohol.

Een andere observatie is nog raadselachtiger: er lijkt een relatie te bestaan tussen het opleidingsniveau van de moeder en het risico van coeliakie bij het nageslacht. Hoe hoger de moeder is opgeleid, hoe groter de kans op coeliakie bij het kind.

* TEDDY staat voor The Environmental Determinants of the Diabetes in the Young.

Hier kunt u meer lezen over het onderzoek.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944