Volg ons

Glutenvrij tarwebrood een uitkomst?

14 april 2016

In Spanje gaan mensen met een glutenintolerantie tarwebrood eten als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek. Spaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om via genetische modificatie (GM) deze tarwe met een zeer laag glutengehalte te ontwikkelen, aldus een artikel in Nature Biotechnology, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift deze week.

Een hele goede ontwikkeling, vindt Luud Gilissen, senior onderzoeker allergie en coeliakie bij Wageningen UR. ‘Ze zijn erin geslaagd tarwegenen die voor mensen een vervelende werking hebben te inactiveren. Wij hebben het ook geprobeerd in Wageningen, maar de Spaanse onderzoekers zijn voorlopers.’

Gluten gliadinen, de gluteneiwitten die relevant zijn bij coeliakie, worden dankzij GM stilgelegd. GM wordt buiten Europa al bij veel voedingsgewassen gebruikt om ze resistent te maen tegen ziekten of onkruidverdelingingsmiddelen en bij de productie van medicijnen. Maar in Europa stuit de toepassing van GM bij voedsel vaak op huiver en weerstand. Niet nodig vindt Gilissen, want er is niets engs aan GM en het wordt streng gecontroleerd. ‘Het is een prima mogelijkheid om tarwe geschikt te maken voor mensen met coeliakie en het kan echt een dieetvoordeel opleveren.’

Toch zal het glutenvrije tarwebrood voorlopig niet op de markt verschijnen. De wettelijke registratieprocedure in Europa is ingewikkeld bij GM-voedsel. ‘Ook het scheiden van glutenhoudende en glutenvrije tarwe zal niet makkelijk zijn, al laten we met de glutenvrije haverketen in Nederland zien dat het zeer goed mogelijk is’, aldus Gilissen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.