Volg ons

UPDATE recall glutenvrije producten genius en livwell in UK

11 juni 2015

Maandag jl. berichtten wij u al over de terugroepactie van glutenvrije producten van ondermeer Genius, Livwell en overige merken door de FSA (de Engelse NVWA) in de UK. We hadden toegezegd om onderzoek te doen naar eventuele gevolgen voor producten die in Nederland te koop worden aangeboden.

Celiac UK, de zusterorganisatie van de NCV in Engeland heeft op haar website een update geplaatst waarin ze stelt er vertrouwen in te hebben dat de producten waar het om gaat allemaal inmiddels zijn teruggehaald en dat overige niet genoemde producten door de FSA van de genoemde merken veilig zijn.

 

Van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) hebben we –mondeling- begrepen, na een officiële melding door de NCV aan de inspecteur, dat zij ervan uitgaan dat er in Nederland op dit moment geen reden is voor ongerustheid. Ze baseren dat op het feit dat ze geen melding hebben gekregen van hun Engelse collegae-organisatie. Als de producten met een hoger glutengehalte dan wettelijk toegestaan zouden zijn geëxporteerd naar Nederland, dan zou de NVWA daar een melding van hebben ontvangen.

 

Genius laat ons weten:

'No contaminated products have left the UK and therefore none of the Dutch Genius or Livwell products are contaminated. The affected products in the UK contain a very low amount of gluten and are considered to be very low risk and none of them are sold in The Netherlands. Since the issue first came to our attention, we have been running an ongoing series of tests across all products produced during the affected time period. The affected products tested as very low risk by industry standards – therefore the risk to consumers is very low. These tests are both internal and external.'

 

Uiteraard hadden we zelf graag meer tastbare bewijzen gezien, maar voorlopig moeten we het hiermee doen. Mocht u verpakkingen uit de UK hebben meegenomen van de producten zoals vermeld in ons eerder nieuwsbericht dan adviseren wij u die niet te eten. U kunt de betreffende producent verzoeken om het geldbedrag aan u te retourneren. Mocht u de Engelse taal niet machtig zijn, dan zijn wij uiteraard bereid u hierbij te helpen.

 

Zodra er iets verandert en zodra wij nieuwe meldingen krijgen, zullen wij uiteraard weer berichten. Mocht u klachten ontwikkelen na het eten van glutenvrije producten dan kunt u ons dat uiteraard laten weten. Maar dat geldt eigenlijk in het algemeen en altijd. Dat kan via dietist@glutenvrij.nl.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944