Volg ons

Slaapstoornissen als manifestatie van coeliakie

17 maart 2015

Goede voeding, bewegen en voldoende slapen dragen bij aan de goede gezondheid. Aan voeding en bewegen wordt veel aandacht besteed, maar genoeg slaap wordt vaak onderschat, terwijl genoeg slaap van belang is voor je geheugen, je energiepeil en je psychologisch welzijn.

Slapeloosheid, slaapstoornissen in het algemeen, behoren tot de minder gebruikelijke manifestaties van coeliakie. Toch wordt in een Zweeds onderzoek de conclusie getrokken dat mensen met coeliakie vaker dan anderen aan de kwaal lijden, gemeten naar hun gebruik van (door artsen voorgeschreven) slaapmiddelen. In de vergelijkende studie bleek 4,4 procent van de Zweden met coeliakie deze middelen te gebruiken, tegenover 3,3 procent van een qua leeftijd, sekse en geografische herkomst vergelijkbare controlegroep. Een plausibele biologische verklaring daarvoor werd niet gevonden. De slaapproblemen, en dus het gebruik van slaapmiddelen, waren zowel voor als na de diagnosestelling aantoonbaar, hetgeen erop zou kunnen duiden dat het glutenvrije dieet op zich geen soelaas biedt, ofwel dat het glutenvrije dieet niet altijd strikt wordt nageleefd.

Wij zijn benieuwd naar uw nachtrust! Wilt u de poll over dit onderwerp invullen op onze website. Het hele onderzoek vindt u in de bibliotheek.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944