Logo
NCV | Nieuwsbrief dietistennetwerk
  24 augustus 2017 | EDITIE 2017-1

Beste collega diëtist,

Het verzenden van de nieuwsbrieven heeft lange tijd stil gestaan. Maar hierbij de nieuwsbrief voor het diëtistennetwerk van augustus 2017. Vanaf nu zal ik jullie minimaal 2x per jaar “bijpraten” via deze nieuwsbrief. Ik wens jullie veel leesplezier!

Hartelijke groet, Laura Kool dietist@glutenvrij.nl

Voedingswaarde van glutenvrije producten

Het glutenvrije dieet is de afgelopen maanden weer slecht in het nieuws geweest. Glutenvrije producten zouden meer vet, meer suiker, meer zout en minder vezels bevatten.

Naar aanleiding van al deze slechte berichtgevingen, heb ik tijdens de laatste themabijeenkomst een opdracht bij jullie uitgezet. Bij deze kan ik jullie vertellen dat dit heeft geresulteerd in een mooi overzicht van de voedingswaarde van allerlei glutenvrije crackers, brood- en pastasoorten. Het overzicht, de bijbehorende productafbeeldingen en een algemene conclusie kunnen jullie vinden in het Kenniscentrum onder “Praktische informatie”. Je kunt in dit overzicht mooie producten vinden die voedingskundig gezien wel degelijk goed zijn. Je kunt hiermee richting je patiënten een gericht advies geven.

Dit NCV-overzicht is in eerste instantie puur voor eigen gebruik en om je patiënten beter te kunnen informeren. Verspreid het s.v.p. nog niet verder. Wij gaan namelijk nog verder uitzoeken door middel van labonderzoek of de opgegeven voedingswaardes ook daadwerkelijk kloppen. In het verleden is namelijk wel eens gebleken dat etiketinformatie niet helemaal betrouwbaar is.

Mocht ik producten gemist hebben die niet mogen ontbreken aan dit bestand, dan kunnen jullie dit doorgeven aan mij (liefst maximaal één keer per maand). Dan zorgen we samen dat dit bestand compleet en up-to-date is. 

Ontbijt- en lunchsuggesties

Een andere opdracht waar jullie aan gewerkt hebben is het verzamelen van gezonde ontbijt- en lunchrecepten, als alternatief voor de glutenvrije boterham.

Deze recepten zijn vanaf heden te vinden op onze receptenpagina www.glutenvrij.nl/recepten. De pagina wordt de komende weken nog verder aangevuld met recepten. 

Besloten Facebookgroep

Vanaf heden is er een besloten facebookgroep voor diëtisten van het NCV-netwerk. De groep is bedoeld om onze kennis onderling uit te wisselen en om collega-diëtisten te raadplegen als je met een casus worstelt. Zo kunnen we tussen de themabijeenkomsten ook intensiever contact met elkaar houden. Ik vraag jullie dan ook allemaal om lid te worden van deze waardevolle groep.

Themabijeenkomst diƫtistennetwerk najaar 2017

We zijn druk bezig om de inhoud van de nieuwe themabijeenkomst rond te krijgen. Op dit moment kan er nog geen datum worden vastgelegd. Zodra dat het geval is, ontvangen jullie een save-the-date.

Kenniscentrum

Het is van belang dat je als specialistisch diëtist op de hoogte bent van de laatste wetenschappelijke inzichten. In ons Kenniscentrum worden voor jou regelmatig Nederlandse samenvattingen van deze artikelen geplaatst. Uit analysecijfers blijkt dat deze onderzoeken weinig gelezen worden. Daarom mijn oproep om eens een kijkje te nemen in dit Kenniscentrum.

Horeca Alliantie

Het nieuwe Glutenvrij Magazine nr. 3 staat in het teken van de Horeca Alliantie. In dit nummer zullen dan ook de (langverwachte) kaartjes zitten die je kunt achterlaten in een restaurant waar je lekker en zorgeloos glutenvrij hebt gegeten, om de restaurateur te attenderen op het bestaan van de Horeca Alliantie. Deze kaartjes kun je als diëtist achterlaten, maar ze zijn ook heel geschikt om aan je patiënten mee te geven. Uiteraard kunnen jullie tijdens de themabijeenkomsten deze kaarten meenemen. Onlangs zijn er zeven nieuwe diëtisten getraind om audits in restaurants te verzorgen. We hopen dat de Horeca Alliantie hiermee nieuw leven krijgt ingeblazen. 

Postadres: Postbus 5135 |1410 AC Naarden - Bezoekadres: Gooimeer 4 - 15 | 1411 DC Naarden
www.glutenvrij.nl
afmelden