Logo
NCV | Glutenvrij Express - speciaal voor onze vrijwilligers
  29 maart 2018 | EDITIE 1 - 2018
Beste vrijwilliger,

De eerste vier maanden als vrijwilligerscoördinator zijn voorbijgevlogen! Via de mail en de telefoon heb ik veel van jullie gesproken en ben dankzij jullie inmiddels op de hoogte van kinderkampen, bakworkshops, voorlichtingsmiddagen, glutenvrije buffetten en zelfs een heuze groepsreis! Ik ben onder de indruk van de enorme diversiteit van activiteiten die jullie bedenken én organiseren en met welk enthousiasme dat gebeurd. Op de vraag wie er wilde komen helpen als vrijwilliger tijdens de NCD van 14 april a.s. kwamen er zoveel reacties, dat in korte tijd alle functies vervuld waren. Natuurlijk heb ik ook een aantal verbeterpunten gehoord, bijvoorbeeld over de aanmeldingen voor een activiteit, de verzending van een nieuwsbrief of over declaraties. Feedback vanuit jullie is best belangrijk, omdat het op die manier voor iedereen beter én leuker kan worden. Het aantal vrijwilligers voor de NCV groeit nog steeds en ik hoop dat velen van jullie naar de NCD of de Vrijwilligersdag komen, om tips en ideeën met elkaar en met de NCV uit te wisselen!

Groetjes,
Ellen en natuurlijk ook van Bianca, Andrea, Ingrid, Annette, Laura en Marieke

Voorbereidingen op de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)

Dit jaar komt er een nieuwe privacywetgeving; op 25 mei 2018 treedt de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in werking. Alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van bijvoorbeeld leden, vallen hieronder: dus óók de NCV en haar medewerkers en vrijwilligers. Denk bij persoonsgegevens aan namen en adressen. De wet maakt een onderscheid tussen normale en bijzondere persoonsgegevens. De NCV verzamelt eigenlijk vooral bijzondere persoonsgegevens, immers van mensen die een aandoening hebben. Bijvoorbeeld ook dieetwensen zijn bijzondere persoonsgegevens. In een speciale editie van Glutenvrij Express zullen we uitleggen welke maatregelen de NCV zal moeten nemen en uitleggen wat vrijwilligers kunnen en moeten doen om aan de regels van de AVG te voldoen. Houd je mailbox dus goed in de gaten.

E-mailadressen over naar Office 365

Eerder hebben we aangekondigd dat we dit voorjaar de e-mailadressen van de vrijwilligers zouden wijzigen. We gaan dit proces uit elkaar trekken en in twee stappen doen. De eerste stap is de overgang naar Office 365 voor de e-mail van alle vrijwilligers. Het is namelijk gebleken dat het mailprogramma waar we nu mee werken erg verouderd is. We beginnen met een pilot onder een aantal vrijwilligers. Als het allemaal goed werkt, gaan alle vrijwilligers over. De verwachting is dat dit voor de zomer geregeld is.

Ondanks Code Geel een geslaagde dag in Veldhoven!

Op zaterdag 3 maart hebben twintig vrijwilligers het weer mogelijk gemaakt om een fantastische dag voor de leden in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg te organiseren. Drie heel jonge vrijwilligers Madelief, Lotte en Juul gaven het goede voorbeeld, dat het niet uitmaakt hoe oud je bent en je al heel jong vrijwilligerswerk kan doen. Madelief (11) hield de kinderen op het springkussen in het gareel, Juul (12) heeft de hele dag een van onze leden die niet kan zien begeleid en Lotte (8) stond in de informatiestand om zowel kinderen als volwassenen te woord te staan. Echt, we waren heel erg onder de indruk van jullie! Lotte vertelde dat ze de mensen graag iets wilde leren, zodat zij het ook weer anderen kunnen leren. Kinderen kunnen dat bijvoorbeeld doen door een spreekbeurt te houden. Gelukkig vonden veel kinderen de weg naar de informatiestand, want er was heel veel vraag naar spulletjes om een spreekbeurt te kunnen houden.

Ondanks de afgegeven Code Geel, waren er toch nog 900 bezoekers op af gekomen. Het parkeerterrein werd met een bulldozer sneeuwvrij gemaakt en de jongens en meisjes van de Scouting leidden het verkeer in goede banen. De standhouders waren tevreden, de bezoekers gingen voldaan en met volle auto’s naar huis en ook de vrijwilligers hebben een leuke dag gehad!

Lotte, Linda, Diederic, Lo, Sandra, Ellen, Juul, Dianne, Ilse, Vivian, Madelief, Annabel, Erwin, Kristel, Marloes en Lena, ontzettend bedankt voor jullie waardevolle bijdrage en het plezier dat jullie uitstraalden op deze dag!

Save the date: nieuwe datum Vrijwilligersdag

Er is wat verwarring ontstaan over de exacte datum van de Vrijwilligersdag. In de vorige editie van Glutenvrij Express stond 6 oktober vermeld en sommige vrijwilligers hadden 29 september in hun agenda staan. Omdat is gebleken dat beide data ongunstig zijn voor een deel van de vrijwilligers, is er een nieuwe datum geprikt: zaterdag 15 september. Op die dag zijn jullie allemaal van harte welkom in Naarden, waar we weer een interessant programma en een ruime mogelijkheid bieden om elkaar te spreken. Daarnaast gebruiken we deze dag om nieuwe vrijwilligers te ontmoeten. Je kunt je alvast aanmelden voor de Vrijwilligersdag, door een mailtje te sturen naar vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Bakopfrisdag 2018: oefenen met broodjes, wraps en croissants

Op een mooie zonnige zaterdag in maart kwamen bijna 20 bakinstructrices vanuit het hele land naar Amersfoort om bij het Smulweb Kookcollege gezamenlijk te bakken en ervaringen uit te wisselen. Het leuke aan zo’n dag is dat alle bakinstructrices hun zelfgebakken lekkers meenemen. Dus de hele dag is er gesmuld. Na een aantal huishoudelijke mededelingen gingen de bakinstructrices aan de slag. In tweetallen hebben ze heerlijke wraps en kleine broodjes gebakken. Toen alle broodjes in de oven stonden, heeft Wendeline laten zien hoe je glutenvrije croissantjes kunt bakken. Tijdens de lunch werden alle baksels van elkaar geproefd en beoordeeld. Alle soorten wraps waren heerlijk!

Na de lunch heeft Laura Kool, hoofd kenniscentrum, de bakinstructrices uitgelegd hoe ze de voedingswaarden van hun zelfgebakken brood kunnen berekenen en hoe groot het risico is dat je te weinig jodium krijgt als je glutenvrij eet. De presentatie van Laura én alle recepten zijn terug te vinden op het Kenniscentrum Vrijwilligers.

Sevanne, Karen, Karin, Ellen, Gerty, Kelly, Kadriye, Jeandrine, Wendeline, Sharon, Dianne, Ellen, Linde, Anita, Jacqueline, Astrid en Yvonne: ontzettend bedankt voor jullie komst vandaag, het was een mooie dag waarin veel ervaringen en tips zijn uitgewisseld. Ook alle bakinstructrices die vandaag niet aanwezig konden zijn, heel erg bedankt voor jullie tijd en aandacht die jullie aan onze leden besteden!

Horeca Alliantie Glutenvrij bij activiteiten

Regio Noord heeft het voor elkaar gekregen dat er naar aanleiding van het organiseren van een activiteit, een nieuw restaurant toegelaten is tot de Horeca Alliantie Glutenvrij: het Best Western Hotel Restaurant Aduard. Hotel Aduard heeft i.s.m. NCV-vrijwilliger Lena van der Lei een glutenvrije groepsreis georganiseerd, op voorwaarde dat het hotel-restaurant eerst gecontroleerd wordt conform de Horeca Alliantie Glutenvrij. Met de Horeca Alliantie heb je als NCV-vrijwilliger een garantie richting je deelnemers van de activiteit, dat ze met een gerust hart glutenvrij kunnen eten bij de desbetreffende horecagelegenheid. Wil je graag een activiteit organiseren bij een hotel, restaurant of andere horecagelegenheid, neem dan even contact op met vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl, om na te vragen hoe de locatie zo’n Horeca Alliantie Glutenvrij kan krijgen.

Afscheid van Anne-Marie Grijpma

Na 25 jaar trouwe dienst als vrijwilliger bij de NCV in de regio Noord-Holland in diverse functies, heeft Anne-Marie vorig jaar aangegeven per 1 januari 2018 te zullen stoppen met haar activiteiten. Zij heeft binnen de NCV, samen met Joop Zwart, de regio Noord-Holland opgezet en is al die tijd zeer actief en betrokken geweest bij de vereniging. Haar taken zijn overgenomen door Peter Bakker, coördinator van de regio. Anne-Marie, we gaan je missen: je tomeloze inzet, je kennis en ervaring en natuurlijk je sprankelende persoonlijkheid. We zullen je ongetwijfeld hier en daar nog weleens tegenkomen bij een activiteit, maar dan als deelnemer. Heel veel dank voor alles wat je voor ons gedaan hebt al die jaren, namens de vrijwilligers van Noord-Holland, het regiobestuur Noord-Holland en het NCV-team.

Deadline aanleveren kopij voor Glutenvrij Magazine 2-2018

Vóór maandag 30 april ontvangen we graag de kopij voor het Regio- en Baknieuws, dat in de nieuwe editie van Glutenvrij Magazine geplaatst kan worden. Deze editie ligt op 15 juni bij de leden op de mat.

Vacatures

Voor een aantal regio’s zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de volgende functies:

* Regio Noord-Brabant/Zeeland: regiocoördinator

* Regio Noord-Brabant/Zeeland: nieuwe leden bellen

* Regio Noord-Brabant/Zeeland, Overijssel, Noord en Limburg: iemand die het leuk vindt om de regio-activiteiten op de website www.glutenvrij.nl te plaatsen

Wil je meer weten over één van deze functies of ken je een NCV-lid die hier interesse in heeft? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl

Agenda

* 14 april: Algemene Ledenvergadering en Nederlandse Coeliakie Dag in Vianen

* 15 september: Landelijke Vrijwilligersdag in Naarden

* 3 november: Glutenvrije markt in Hoofddorp

* 24 november: Glutenvrije markt in Assen

Postadres: Postbus 5135 |1410 AC Naarden - Bezoekadres: Gooimeer 4 - 15 | 1411 DC Naarden
www.glutenvrij.nl
afmelden