Logo
NCV | Glutenvrij Express - september 2016
  8 september 2016 | EDITIE 3
Beste vrijwilligers,

De zomer is nog maar net voorbij en we gaan alweer op volle snelheid richting het einde van het jaar. Met dit jaar nog een aantal grote evenementen, zoals de vrijwilligersdag op zaterdag 8 oktober en twee glutenvrije markten op 29 oktober en 26 november. Daarnaast zien we ook al weer veel sinterklaasfeesten en speciale thema bakworkhops op de activiteitenkalender staan. Iedereen heeft er zin in!

Dit is ook alweer de derde Glutenvrij Express van het jaar met in ieder geval het programma van de vrijwilligersdag. We hopen jullie op 8 oktober weer te ontmoeten!

Bianca, Ingrid, Andrea, Annette, Viktoria en Marieke

Inhoudsopgave
 • Programma vrijwilligersdag 8 oktober in Naarden
 • Nieuwe bestuursleden
 • Blije kinderen op glutenvrij kamp
 • Esther heeft een andere baan
 • Verslag bloggerslunch
 • Marktmeesters
 • Nieuwe regionale werkgroepen
 • Eerste leveranciersoverleg NCV
 • Coeliactive.nl is live!
Programma vrijwilligersdag 8 oktober in Naarden

Vwd2016

Vanaf 9.30 uur Inloop met koffie, thee en iets lekkers
10.00 uur Welkom door Twan Korthorst, voorzitter NCV
10.15 uur Wat hebben we gedaan en wat gaan we nog doen? We bespreken o.a. het vrijwilligershandboek
10.30 uur Parallelsessies
 
 • Penningmeesters
 • Vrijwilligers Kinderkamp
 • Besturen + vrijwilligers activiteiten
 • Bakinstructeurs
12.30 uur Uitgebreide heerlijke glutenvrije lunch
13.45 uur Vertrek naar Naarden Vesting
14.15 uur Rondleiding Naarden Vesting
                                Ervaren en enthousiaste gidsen staan voor ons klaar om ons de mooiste plekjes van Naarden Vesting te laten zien. Het is een van de oudste en best bewaarde vestingsteden van Europa. Absoluut de moeite waard!

15.30 uur

We sluiten de dag samen af in een gezellig cafeetje in de vesting en laten je natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan!

Aanmelden

Heb je ook zin om te komen? Dan kan je je aanmelden bij Marieke Docters van Leeuwen, via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl. Wil je uiterlijk 3 oktober doorgeven of je komt? 

Nieuwe bestuursleden

Per 1 september is het Bestuur van de NCV uitgebreid met twee nieuwe bestuursleden. Afien Nap heeft ruime bestuurlijke ervaring en heeft ook zelf coeliakie. Bert Pezij komt het bestuur versterken vanuit zijn deskundigheid met ondernemen en marketing. Met de komst van deze twee hoog gekwalificeerde bestuursleden hoopt het bestuur de volgende stap te kunnen zetten richting professionalisering van de vereniging. Ze hebben er veel zin in. Ze zijn in ieder geval ook uitgenodigd voor de Vrijwilligersdag 8 oktober a.s.!

Blije kinderen op glutenvrij kamp

De kinderkampen in Gelderland en in Friesland zijn alweer achter de rug. Die van de regio’s Utrecht en Zuid-Holland vinden later in het jaar nog plaats.  In Gelderland was er ochtendgymnastiek, voetbal, boswandeling, levend Stratego, een bonte avond en als klap op de vuurpijl een bezoek aan een roofvogelshow! In Friesland hebben de kinderen hebben dieren gevoerd, hun eigen eten uit de tuin gehaald en uiteraard opgegeten, gezongen en gedanst bij het kampvuur, samen met boer Tom op de tractor gezeten en heerlijk  gezwommen. We hebben weer heel veel glutenvrije kinderen blij gemaakt!

Esther heeft een andere baan

Zoals een aantal van jullie waarschijnlijk al weet, heeft Esther Melenberg, onze diëtist, sinds 1 september een andere baan. Ze geeft nu les op de Hogeschool Groningen op de opleiding Diëtetiek. We zullen haar heel erg missen en wensen haar een ontzettend leuke tijd in Groningen toe. We zijn druk bezig met de sollicitatieprocedure om een nieuwe diëtist/Hoofd Kenniscentrum voor de NCV te vinden. We houden jullie op de hoogte. Gaby Herweijer neemt ondertussen de honneurs waar als diëtiste van de NCV.

Glutenvrije lunch met bloggers

Op 3 september jl. hield de NCV een gezellige lunchbijeenkomst voor bloggers, die schrijven over glutenvrij leven. Naar het Rechthuis in Muiderberg kwamen Gerda Hobert (Glutenvrijhoorterbij.com), Elize Vis (Storiesofacoeliac.nl) Mirjam Holleman(Ikbenglutenvrij.nl),  Marlot Bastiaenen (Thecoffetype.com), Koosje Janssen (Koosglutenloos.nl) en Denise ten Hoor-Griep (Glutenvrijeblog.nl). Namens de NCV was directeur Bianca Rootsaert met Annette Karimi, hoofdredacteur Glutenvrij Magazine, van de partij. Bianca vroeg de bloggers over de plaats die het schrijven over coeliakie en het glutenvrij dieet in hun dagelijks leven inneemt. Het werd een erg gezellige bijeenkomst! Voor ieders smaak waren er heerlijke salades en de kinderen konden intussen heerlijk knutselen. In het volgend magazine laten wij de bloggers zelf aan het woord!

Marktmeesters

Voor de markten in Hoofddorp en in Vianen hebben we een nieuwe marktmeester gevonden,Eline Spiljard. Theo van de Pijl had eerder aangegeven om zich terug te trekken als vrijwilliger, maar samen met regio Noord zijn we hard bezig om hem als marktmeester te behouden voor de markt in Assen. Voor de markt in Veldhoven zijn op zoek naar een vrijwilliger uit Noord-Brabant/Zeeland die samen met de nieuwe regionale werkgroep en het bureau in Naarden de markt wil organiseren. Je kan je daarvoor aanmelden bij Marieke Docters van Leeuwen via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Nieuwe regionale werkgroepen

We zijn heel blij te kunnen melden dat zowel voor de regio Gelderland als voor de regio Noord-Brabant/Zeeland er weer een werkgroep is die het voortouw gaat nemen in deze regio’s. In Gelderland is Rita Ubaghs de nieuwe coördinator en Jorn Hartman de penningmeester. In Noord-Brabant is Stanne de Jong de nieuwe coördinator en Sandra van Rooijen de nieuwe penningmeester. Welkom bij de NCV!

Eerste leveranciersoverleg NCV

Het eerste leveranciersoverleg van de Nederlandse Coeliakie Vereniging op 21 juni jl. was zonder meer een geslaagde bijeenkomst! Naar het NCV-kantoor in Naarden waren de volgende gecertificeerde leveranciers gekomen: Dafco, Le Poole, Glutenfree Webshop, Free Of, Noble International, Pure Food, Poolman en Best Partner. Ook het NCV-team en drie vrijwilligers waren aanwezig. 

We hebben het over het meerjarenbeleidsplan gehad, het belang van het crossed grain logo (veilig glutenvrij) aangekaart en de uitslag van de ledenenquête besproken. Een belangrijke uitkomst van de enquête was dat de leden de markten heel belangrijk vinden. Daar kwamen vanuit de leveranciers veel reacties op. Een aantal leveranciers liet weten dat de opbrengsten van de markten structureel tegenvallen door hoge personele kosten. ‘Sommige consumenten denken dat het niks kost voor ons om op de markt te staan, terwijl het geld kost’, aldus een leverancier. ‘Aan de andere kant ga ik altijd met een positief gevoel weg, omdat ik de hele de dag leuk met klanten heb gesproken’, merkte een ander op. Er was duidelijk voldoende gespreksstof en ideeën voor de toekomst! We zullen de leveranciers op regelmatige basis uit blijven nodigen.

Coeliactive.nl is live!

Op 1 september was het zover: coeliactive.nl ging live! Coeliactive is de geheel vernieuwde jongerenvereniging van de NCV, speciaal voor iedereen van 16 tot en met 26 jaar met coeliakie. Op de site bespreekt Coeliactive wekelijks nieuwe producten, plaatst recepten en deelt nieuwtjes. Ook schrijven twee vaste columnisten elke week een column over hoe zij omgaan met glutenvrij leven als student. Coeliactive hoopt met haar website alle jongeren met coeliakie te bereiken en te informeren over all things gluten free: www.coeliactive.nl

Postadres: Postbus 5135 |1410 AC Naarden - Bezoekadres: Gooimeer 4 - 15 | 1411 DC Naarden
www.glutenvrij.nl
afmelden