Logo
NCV | Nieuwsbrief bakinstructrices november 2016
  24 november 2016 | EDITIE november 2016

Beste bakinstructrices,

De komende tijd staan er ontzettend veel leuke sinterklaas / december / oud-en-nieuw bakworkshops op de agenda. Ontzettend fijn dat jullie bijdragen aan de december feestvreugde van mensen met coeliakie door hen te leren om glutenvrije kruidnootjes, (gevulde) speculaas, borstplaat, banketstaaf, kerstbrood, kerstkransjes, oliebollen en appelbeignets te bakken. Vanuit de NCV alvast hartelijk dank voor jullie enthousiaste inzet en een hele fijne feestmaand gewenst. 

NCV Bakopfrisdag zaterdag 8 oktober 2016

De bakopfrisdag viel dit jaar samen met de vrijwilligersdag van de NCV. Daarom is afgeweken van de gebruikelijke locatie in Giessenburg.

Vanaf 09.15 uur krijgen de nieuwe bakinstructrices (Anita, Wijnanda en Jacqueline) instructie in de theorie, van NCV-diëtiste Laura Kool en de coördinator van de bakinstructrices Jeandrine Kastelein-Bokma.

Vanaf 10.00 uur verzamelen alle aanwezige bakinstructrices zich en zetten de – bijzonder goed geslaagde! - thuisbaksels klaar die gebakken zijn volgens de opdracht van Jeandrine. Laura Kool heet iedereen van harte welkom. Laura is de opvolgster van diëtist Esther Melenberg en sinds 1 oktober in dienst bij de NCV als diëtist en manager kenniscentrum van de NCV. Vervolgens worden de thuisbaksels geproefd. Vanwege het hoge niveau van de baksels wordt besloten om niet één winnaar aan te wijzen. Het basisrecept kan op de website. Klik hier voor alle recepten van de bakinstructrices. De koekjes worden later uitgedeeld bij de algemene vrijwilligersbijeenkomst. Hierna worden de certificaten uitgedeeld, waarbij alle aanwezigen in het kort vertellen wie ze zijn en wat ze doen.

De belangrijkste punten die verder besproken zijn:

  • De eerste keer dat iemand een bakworkshop volgt moet altijd brood worden gebakken. Maar alle instructrices zijn het er over eens dat alleen brood bakken ook niet werkt. Iets zoets hoort erbij.
  • Het is wenselijk dat er op de website een geografisch overzicht komt van de plaatsen waar bakinstructies worden gegeven.
  • Er kan een ‘smoelenboek’ van alle bakinstructrices op de website komen. Maar dan alleen op het besloten (leden)gedeelte.
  • Bij een ‘no show’ moet wel worden betaald. Daarom is het van belang dat er vooraf wordt betaald, zodat de kas blijft kloppen. Er zijn immers al inkopen gedaan.
  • Het declaratieformulier wordt – op veler verzoek – aangepast.
  • De kinderbakworkshops zijn bijzonder populair (4-11 jaar). Bij de tienerbakworkshops is het lastiger. Wellicht zou dit beter kunnen gaan als de ouders er bij kunnen zijn, omdat er dan minder vervoersproblemen zijn. Een andere tip is: organiseer het in de vakantie.
  • In Utrecht is er maar één bakinstructrice die de hele provincie moet bedienen. Dit is te veel. Afgesproken dat er een oproep komt om nieuwe instructrices te werven in deze regio. Deze oproep is inmiddels geplaatst en komt ook in het Glutenvrij Magazine.

Er wordt hierna nog veel uitgewisseld over het geven van de workshops zelf, wat zijn de beste melen, hoe varieer je het beste, en nog veel meer. Al met al een geslaagde bijeenkomst!

Evaluatie bakopfrisdag

Na afloop van de vrijwilligersdag hebben we naar alle vrijwilligers een algemene evaluatie over de vrijwilligersdag gestuurd, ook naar jullie. Aan jullie willen we echter nog iets anders vragen. Dit jaar is voor het eerst de bakopfrisdag gecombineerd met de vrijwilligersdag. Voorheen was de bakopfrisdag een hele dag. Het voordeel is dat er maar een dag investering van jullie wordt gevraagd en dat je ook andere vrijwilligers ontmoet. Een nadeel is dat jullie geen tijd hebben om samen te bakken. Vandaar dat we jullie een paar vragen willen voorleggen:

1  Wil je volgend jaar weer een gecombineerde bakopfrisdag met de vrijwilligersdag?
Ja het was goed zoals het was
Ja, maar dan wel iets meer tijd: bv van 9.30 tot 12.30 uur
Ja, maar dan wel de hele dag. Dan doe je dus niet mee aan het middagprogramma met de rest van de vrijwilligers, maar de lunch doe je wel gezamenlijk.
Nee, ik wil graag een aparte opfrisdag.

2  Wil je zelf bakken op de bakopfrisdag? ja/nee

Heb je nog meer tips/opmerkingen voor de volgende keer? Jullie kunnen dit mailen naar vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Altijd op zoek naar nieuwe bakinstructrices/bakinstructeurs

In de meeste regio’s zijn we altijd op zoek naar nieuwe bakinstructrices. Misschien is het een idee om dit bij elke bakworkshop aan te kaarten. De leden die komen zijn al geïnteresseerd in bakken en willen hun enthousiasme misschien overbrengen op andere leden. Mocht iemand bakinstructrice willen worden kan je dat doorgeven aan Marieke via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl. De nieuwe bakinstructrice moet dan eerst een aantal bakworkshops bij een ervaren bakinstructrice volgen. Deze kosten zijn uiteraard voor de vereniging.

Declaratieformulier

Op de vrijwilligersdag is in het penningmeesteroverleg gesproken over het declaratieformulier van de bakinstructrices. We hebben gevraagd of er bezwaar tegen is om in de loop van het nieuwe jaar met 1 declaratieformulier te gaan werken, dus 1 formulier voor zowel de bakinstructrices als voor de overig vrijwilligers. Wordt vervolgd!

Bakworkshops kostendekkend

We willen ook in het nieuwe jaar samen met jullie en de penningmeesters kijken of de prijs voor deelname aan een bakworkshops kostendekkend is in relatie tot het gesponsorde meel, of dat we de prijs voor de bakworkshops kunnen verhogen.

Bakspullen kopen?

Het is mogelijk om indien nodig en uiteraard in overleg met de penningmeester uit je regio bakspullen op kosten van de vereniging aan te schaffen. Dat kan bijvoorbeeld een wafelijzer of een bakoven zijn. Als er geen penningmeester in de regio is, kan het in overleg met het NCV-bureau via: vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Welkom nieuwe bakinstructrices

Afgelopen bakopfrisdag hebben we drie nieuwe bakinstructrices mogen verwelkomen: Anita van Egmond, Wijnanda ter Hoeve en haar dochter Jacqueline Vlaanderen, alle drie voor de regio Noord-Holland. Wijnanda en Jacqueline hebben vanavond hun eerste bakworskhop. Welkom bij de NCV!

Terug naar de basis (recepten)

Vanuit coeliakiepatiënten is de vraag naar een goed brood op basis van glutenvrije meelsoorten erg groot. De recepten die op de website staan en die aan nieuwe bakinstructrices worden meegegeven, zijn veelal gebaseerd op kant-en-klare broodmixen van een fabrikant. Die zijn goed en lekker. Maar we willen graag wat broodrecepten verzamelen waarbij er glutenvrij basismeel wordt gebruikt, zoals boekweitmeel, teffmeel, havermeel, rijstmeel, maismeel. Dit om aan de vraag van onze leden en onze diëtisten uit het netwerk tegemoet te komen.

Graag doen we hierbij dan ook een oproep om de recepten die jullie hebben liggen en die een goed eindresultaat geven, te mailen naar dietist@glutenvrij.nl. Als je andere basisrecepten hebt met basismelen (bijvoorbeeld voor pannenkoeken, cake, krentenbollen, koekjes) dan zijn die ook van harte welkom! 

Informatie uit workshops is niet bedoeld voor verspreiding

Het gebeurt soms dat de volledige inhoud van een bakworkshop uiteindelijk op internet belandt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom zullen we een voetnoot plaatsen in de uitnodigingen die we versturen en op de website melden: alle informatie verstrekt en verkregen tijdens de bakworkshops mag niet verder door de cursisten in welke vorm dan ook verspreid worden. We willen jullie ook vragen hier bij aanvang van de workshop nog even bij stil te staan. De informatie is niet bedoeld voor verspreiding, maar alleen voor eigen gebruik en in huiselijke kring.

Postadres: Postbus 5135 |1410 AC Naarden - Bezoekadres: Gooimeer 4 - 15 | 1411 DC Naarden
www.glutenvrij.nl
afmelden