Logo
NCV | Glutenvrij Express december 2016
  8 december 2016 | EDITIE 4
Beste vrijwilligers,

Er is alweer bijna een jaar voorbij. Een jaar waarin veel gebeurd is in de wereld en in onze eigen wereld. We hebben met de campagne hebikcoeliakie.nl aandacht gevraagd voor de meest onbekende volksziekte van Nederland. En we hebben er veel nieuwe vrijwilligers bijgekregen. Bijna 200 vrijwilligers zorgen ervoor dat de vereniging zo kan bloeien als nu. Ook voor 2017 zijn we blij met zo’n grote schare aan trouwe vrijwilligers.

Jullie zijn de drijvende kracht achter de vereniging en jullie zorgen er samen met ons, het team en het bestuur, voor dat we de bijna 18.000 leden op allerlei verschillende vlakken en manieren kunnen ondersteunen. Heel veel dank daarvoor!

Wij wensen jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2017!

Bianca, Andrea, Viktoria, Ingrid, Annette, Laura & Marieke

Inhoud
 • Impressie vrijwilligersdag 8 oktober 2016
  • Filmpje werving vrijwilligers
  • Overleg algemeen
  • Overleg penningmeesters
  • Overleg kinderkamp
 • Bakopfrisdag 2016
 • Evaluatie vrijwilligersdag 8 oktober 2016
 • Veel nieuw bloed in de regio’s
 • Deadline aanleveren kopij GM-1 2017
 • Nederlandse Coeliakie Dag 2017
 • Terugblik op de markten in Hoofddorp en Assen
 • Vergeten kinderen
 • Vrijwilligersovereenkomst
 • De jaarlijkse VVV bonnen
 • Kantoor gesloten tussen kerst en Oud en Nieuw
 • Vraag aan de vrijwilligershelpdesk
 • Agenda
Impressie vrijwilligersdag

Zaterdag 8 oktober 2016 was een mooie dag. Het team van de NCV was al vroeg uit de veren om de landelijke vrijwilligersdag goed voor te bereiden. In de ochtend heette Bianca iedereen welkom en gaf Marieke uitleg over het vrijwilligershandboek. De nieuwe bestuursleden Afien en Bert stelden zich kort voor. Daarna bekeken we het filmpje dat Jorn Hartman tijdens de NCD heeft gemaakt om het vrijwilligerswerk bij de NCV te promoten. Heb je dit ontzettend leuke filmpje gemist. klik hier om het te bekijken. Daarna gingen alle vrijwilligers uiteen in parallelsessies. De uitgebreide verslagen staan op het vrijwilligersplatform, de samenvattingen vind je hieronder. Na een overheerlijke, uitgebreide glutenvrije lunch vertrokken we richting Naarden-Vesting voor een wandeling door het prachtige vestingstadje onder begeleiding van een gids. We sloten de dag af in Café het Hert met een hapje en een drankje. We lieten niemand met lege handen naar huis gaan. Alle vrijwilligers ontvingen een fles doucheschuim van Rituals. Het was weer een supergezellige en geslaagde dag. Iedereen die aanwezig was die dag; hartelijk dank voor jullie komst en we hopen jullie volgend jaar weer met zo velen te zien. Zet de datum alvast in je agenda: zaterdag 7 oktober 2017.

Paralellsessie algemeen

De belangrijkste punten die hierbij aan de orde kwamen:

 • Niet ontvangen digitale uitnodigingen/nieuwsbrieven - een steeds terugkerend probleem is dat de digitale nieuwsbrieven en uitnodigingen niet bij iedereen aankomen. Het is van belang de klachten die je uit de regio hoort, door te geven aan de ledenadministratie. Zij zoeken uit wat er aan de hand kan zijn. 
 • Leden in de bijstand - Hoe gaan we om met leden in de bijstand, zodat ze toch mee kunnen doen aan de activiteiten van de NCV. Verderop in deze nieuwsbrief kan je daarover meer lezen. 
 • Eigen regioleden eerst? - Er is duidelijkheid gevraagd over of je eerst je activiteiten mag vullen met eigen regioleden en daarna pas openstellen voor andere regio’s. Hoe zit dat? Kan je een voorinschrijving doen van twee weken en daarna openstellen voor de rest?
 • PR activiteiten - Vanuit kantoor kunnen digitale uitnodigingen verstuurd worden naar de leden om een activiteit onder de aandacht te brengen. Maar je kan ook via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl een bericht laten plaatsen op de landelijke facebookpagina. We hebben inmiddels een vrij groot bereik: bijna 6000 volgers. Of zelf een bericht plaatsen op een van de andere coeliakie facebookpagina’s. Vertel er wel altijd bij dat het voor NCV-leden is. Niet-leden haalt dit misschien over de streep om lid te worden. Daarnaast kunnen alle activiteiten vermeld worden in het Glutenvrij Magazine. Mochten er activiteiten in de regionale pers staan, willen jullie dat dan ook doorsturen naar kantoor?

Overleg penningmeesters

Met de penningmeesters is een voorstel voor een aanpassing van de financiële richtlijn besproken. Uitgangspunt was dat het meer overzichtelijk gemaakt moest worden en dat het aansluiting moest hebben met wat vastgelegd is in het Handboek Financiële processen van de NCV. Aanwezig was ook Mariëlle Teefelen van HBB, zij is hoofd van de afdeling financiën en voert voor de NCV alle financiële werkzaamheden uit. Na het bespreken en inbrengen van aanpassingen is door Bianca toegezegd dat voor het einde van het jaar de nieuwe richtlijn voorgelegd zou worden aan de penningmeesters.
Daarin staan ook de deadlines voor aanleveren financiele jaarstukken en voor het indienen van de begroting. Die begroting is nodig om aanspraak te kunnen maken voor een bijdrage voor jouw regio/afdeling.

Overleg kinderkamp

Belangrijke punten die aan de orde kwamen tijdens het kinderkampoverleg:

 • Er werd nog eens benadrukt dat het bedrag dat beschikbaar is, bedoeld is voor het kalenderjaar. Wat er aan geld over is, kan niet worden ‘meegenomen’  naar het volgende jaar. 
 • Verder werd er gesproken over hoe te handelen bij calamiteiten. Hierbij ging het gesprek al snel over op het gebruik van alcohol door de leiding op het moment dat de kinderen in bed liggen. Hierover waren de meningen verdeeld. De NCV moet hierover een duidelijk beleid communiceren naar de organisatie van de kinderkampen.
 • ID en zorgpasje moeten worden meegenomen op vakantie. Bij 14 jaar hebben kinderen een identificatieplicht. Maar ook als je jonger bent, moet je je in het ziekenhuis kunnen identificeren.
 • Het zou heel handig zijn als er een reservelijst is van VOG-houders, die benaderd kunnen worden wanneer een kampleiding op het laatste moment afzegt: een soort invalpool dus.
 • Meer duidelijkheid over wat leveranciers ‘terug krijgen’ voor hun sponsoring, bijvoorbeeld merknamen vermelden in bevestigingsmail naar ouders en op de website van de NCV.
 • Op het aanmeldformulier een veld toevoegen waarmee ouders toestemming geven dat er foto’s van hun kind worden gemaakt en dat de foto’s gebruikt worden door de NCV en sponsoren.

De groep vond het fijn om met elkaar over de verschillende kampen en organisatie hiervan te praten. Iedereen was het er over eens dat een jaarlijks overleg met de coördinatoren van de verschillende kinderkampen nuttig en leerzaam zou zijn en dat zeer zou waarderen.

NCV Bakopfrisdag zaterdag 8 oktober 2016

De bakopfrisdag viel dit jaar samen met de vrijwilligersdag van de NCV.

De drie nieuwe bakinstructrices (Anita, Wijnanda en Jacqueline) kregen instructie in de theorie van NCV diëtiste Laura Kool en de coördinator van de bakinstructrices Jeandrine Kastelein-Bokma. Vanaf 10.00 uur verzamelden alle aanwezige bakinstructrices zich en zetten het– bijzonder goed geslaagde! – thuis gebakken heerlijks klaar dat uiteraard geproefd werd.

De belangrijkste punten die besproken zijn:

 • De eerste keer dat iemand een bakworkshop volgt, moet altijd brood worden gebakken. Maar alle instructrices zijn het er over eens dat alleen brood bakken ook niet werkt. Iets zoets hoort er bij.
 • Het is wenselijk dat er op de website een geografisch overzicht komt van de plaatsen waar bakinstructies worden gegeven.
 • Er kan een ‘smoelenboek’ van alle bakinstructrices op de website komen. Maar dan alleen op het besloten (leden)gedeelte.
 • Bij een ‘no show’ moet wel worden betaald. Daarom is het van belang dat er vooraf wordt betaald, zodat de kas blijft kloppen. Er zijn immers al inkopen gedaan.
 • Het declaratieformulier wordt – op veler verzoek – aangepast.
 • De kinderbakworkshops zijn bijzonder populair (4-11 jaar). Bij de tienerbakworkshops is het lastiger. Wellicht helpt het als de ouders erbij kunnen zijn, omdat er dan minder vervoersproblemen zijn. Een andere tip is: organiseer het in de vakantie.
 • In Utrecht is er maar 1 bakinstructrice die de hele provincie moet bedienen. Dit is te weinig. Afgesproken is dat er een oproep komt om nieuwe instructrices te werven in deze regio. Deze oproep is inmiddels geplaatst en komt ook in het Glutenvrij Magazine.

Er wordt hierna nog veel uitgewisseld over het geven van de workshops zelf, wat zijn de beste melen, hoe varieer je het beste, en nog veel meer. Al met al een geslaagde bijeenkomst!

Evaluatie vrijwilligersdag 8 oktober 2016

Alle vrijwilligers die de evaluatie hebben ingevuld waren het er over eens dat het een goede dag was. Uiteraard met hier en daar een paar kanttekeningen. Daar wordt het alleen maar beter van! De meeste vrijwilligers vonden dat er genoeg tijd was om met andere vrijwilligers te spreken. Al gaf één vrijwilliger aan dat er nooit genoeg tijd is. De meeste vrijwilligers vonden de rondleiding door Naarden goed en gezellig. Naarden-Vesting is een mooie stad en het wandelen gaf de gelegenheid praatjes aan te knopen met andere vrijwilligers. Een vrijwilliger vroeg zich af of we de tijd niet beter hadden kunnen besteden aan de parallelsessies. Het drankje in Café het Hert was een leuke manier op de dag samen af te sluiten al is het voor de volgende keer leuker als niet iedereen aan tafels zit. Ook het cadeautje dat de vrijwilligers als verrassing mee naar huis kregen, werd erg gewaardeerd.

Ochtendprogramma

Het eerste deel van het ochtendprogramma (de presentaties van Bianca en Marieke) werden als postief beoordeeld. Over de parallelsessies was niet iedereen tevreden. Hierop kwamen een aantal op- en aanmerkingen.

Algemeen

 • Nuttige discussies, maar vraag me wel af of de restgroep in zijn geheel niet te divers is. 
 • Ik vond het matig omdat er een paar mensen vooral aan het woord waren. Het was lastig om er tussen te komen.
 • Informatief, ook wel aardig beeld van wat er ongeveer speelt. Ik kreeg ook wel de indruk dat er een open, constructieve en nuttige discussie werd gevoerd.

 

Bakinstructrices

 • Het algemene gevoel was dat er te weinig tijd was om dingen te bespreken, verdeling van spullen was chaotisch en daardoor bleef er weinig tijd over om te lunchen.
 • Positief is dat op deze manier kennis gemaakt kon worden met andere vrijwilligers en we konden de bakinstructrices ook in de watten leggen. 

De bakinstructrices hebben nog een eigen evaluatieformulier gekregen, maar daar zijn nog niet alle antwoorden op binnen.

Penningmeesters

Voor het eerst een duidelijke vergadering gehad, met gelukkig meerdere regio's die aanwezig waren en genoeg tijd om de diverse onderwerpen te bespreken.

Kinderkamp

De algemene indruk was dat het een prettig en nuttige meeting was. Het was echter te vrijblijvend zonder duidelijke kaders. Het was fijner geweest als iemand de bijeenkomst had geleid die ervaring heeft met kinderkampen.

Lunch

Over de lunch verschilden de vrijwilligers van mening, van goed tot matig.

 • Het was wel heel erg veel en lekker, m.n. de sandwiches en salade met tomaatjes en granaatappel. Dus heb ik nog een paar lekkere sandwiches mee naar huis genomen en 's avonds lekker opgegeten. De broodjes waren droog en niet voor herhaling vatbaar.
 • De sandwiches waren lekker, de witte broodjes waren erg droog.
 • De soep was erg lekker, maar het brood van de sandwiches was erg korrelig.
 • De bolletjes waren iets aan de harde kant, maar dat is geen probleem hoor, dat zijn wij coeliaken namelijk wel gewend.
 • De soep was lekker maar erg pittig voor een soep voor mensen met darmproblemen. 
 • Het was allemaal heerlijk en goed verzorgd, vooral de soep was heerlijk

 

Met welk gevoel ben je naar huis gegaan? 

Op deze vraag hebben we vooral leuke reacties gekregen. Een enkel kritiekpunt was er ook. We willen er een aantal met jullie delen:

 • Leuk om zoveel andere vrijwilligers te zien en te spreken, erg waardevol zo'n dag, voelde als een echte waardering. 
 • Goed. Je zit als bakinstructeur toch een beetje op je eigen eiland. Door de vrijwilligersdag voel ik me weer meer betrokken bij de vereniging.
 • Blij, geïnspireerd, vond het echt een leuke dag.
 • Goed dat ik vrijwilliger bij deze vereniging ben! 
 • Ik heb eerst alle informatie moeten laten bezinken. Het was de eerste keer dat ik naar een vrijwilligersdag ben geweest, maar ik kijk terug op een leuke gezellige dag met een goed gevoel: er wordt naar iedereen geluisterd. Echt geluisterd! Dit deed me echt goed. Bedankt hiervoor. 
 • Het was te veel in te weinig tijd, het was het allemaal net niet. Daardoor had ik geen voldaan gevoel.
 • Erg leuk om als nieuweling zo welkom te worden geheten.
 • Prettige om te zien dat je met een groep bent, dat veel mensen zich inzetten voor hetzelfde waar ik mee bezig ben.
 • Een goed gevoel. Tevens energie gekregen om zaken mee op te pakken.

 

Tips uit de evaluatie waren er ook

 • Vrijwilligers indelen op regio bij binnenkomst
 • De ruimte voor de inloop was wat klein
 • In één ruimte lunchen met zijn allen, zodat je meerdere personen kunt spreken.
 • Omdat we nog een heel eind te rijden hadden, zijn we vrij snel weggegaan. Dat vond ik jammer. Als lunchpauze wat korter was geweest, hadden we wat langer in Het Hert kunnen zijn.
 • Ik miste een afsluiting waarbij het resultaat van de verschillende werkgroepen werd verteld.

Al met al een hele leuke dag!

Veel nieuwe vrijwilligers in de regio’s

We hebben dit jaar veel nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen. In de regio’s Noord-Brabant (Stanne de Jong en Sandra van Rooij) en Gelderland (Jorn Hartman, Rita Ubaghs en Evelien Uijterwijk) zijn zelfs hele nieuwe werkgroepen gevormd. Ook in Utrecht is er een nieuwe penningmeester, Ilse van der Tol. In Noord nemen we afscheid van Trix Meints als secretaris. Voor haar is al een opvolger gevonden, Pieterdine Schilthuis. Trix blijft gelukkig wel vrijwilliger bij de NCV. Ook Noord-Holland heeft een nieuwe coördinator, Peter Bakker. Er is ook een nieuwe vrijwilliger die kinderactiviteiten organiseert in de regio Overijssel (Kim van Egmond) en een in Noord-Holland, (Georgette Buch met ondersteuning van haar moeder Cora Veken). In Noord-Brabant is een groep vrijwilligers bij elkaar gekomen om weer een kinderkamp te organiseren. Daarnaast is het hele land vrijwilligers rijker die nieuwe leden bellen. Echt super dat er zoveel 'nieuw bloed' is in de regio’s. Het wordt alleen maar nóg beter voor onze leden.

Deadline aanleveren kopij Glutenvrij Magazine 2017

De deadeline voor het aanleveren van de kopij voor het eerste nummer van het Glutenvrij Magazine voor 2017 is 20 januari 2017. De aanleverdata van de nummers 2, 3, & 4 volgen zo snel mogelijk.

Je kan de kopij voor het baknieuws en het regionieuws sturen naar vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Eventuele overige kopij of leuke ideeën kan je sturen naar redactie@glutenvrij.nl. We willen jullie allemaal vragen om deze op tijd in te leveren. Alvast hartelijk dank!

Nederlandse Coeliakie Dag 2017

Zet alvast de datum voor de Nederlandse Coeliakie Dag 2017 in je agenda: zaterdag 8 april 2017 in Vianen. Als je een bijdrage wilt leveren aan deze dag, dan ben je van harte welkom! Je kan het doorgeven aan Marieke.

Terugblik op de markten in Hoofddorp en Assen

Dankzij jullie hebben we weer twee succesvolle markten achter de rug. Het bezoekersaantal in Assen was rond de 1000, in Hoofddorp rond de 1400. We merken wel dat het steeds meer moeite kost om leveranciers te motiveren om naar de markten te komen. Een aantal heeft aangegeven alleen nog naar de grote markten in het midden van het land te willen komen: Hoofddorp en Vianen. Dat heeft niet zoveel te maken met de prijs per tafel die voor kostprijs ter beschikking wordt gesteld, maar vooral met het feit dat het voor de leveranciers eigenlijk een vrije dag is. Het kost veel tijd om alles goed voor te bereiden en veel tijd om te reizen. De leveranciers die de markt zien als een markt om te verkopen hebben meer dat gevoel dan de grotere, meer internationaal gerichte producenten die de markt vooral zien als een ‘ marketingtool’ om met mensen te praten en om de producten onder de aandacht te brengen.

We zien dus dat leden enorm veel behoefte hebben aan deze markt, maar sommige leveranciers zijn minder enthousiast geworden. Uiteraard blijven we ons best doen om -samen met jullie!- de markten te behouden. We zijn veel in contact met de leveranciers.

Vergeten kinderen

We willen het in 2017 mogelijk maken dat kinderen tot 15 jaar van leden die het zich niet kunnen veroorloven hun kind mee te laten gaan naar een kinderacitviteit van de NCV, toch mee kunnen doen. Deze kinderen zouden 1x per jaar een aanspraak moeten kunnen maken op gratis deelname. We willen daarbij aansluiten wat bij andere organisaties ook wordt gehanteerd. Daar geldt dat ouders van kinderen die gebruik maken van de Voedselbank in aanmerking komen. De regels hiervoor moeten nog opgesteld worden. Als er een ouder naar je toekomt met een verzoek, stuur ze dan door naar ons. 

Vrijwilligersovereenkomst

De introductie van de nieuwe vrijwilligersovereenkomst heeft tot verdeelde reacties geleid. Veel vrijwilligers vinden dit passen bij een professionele organisatie; inmiddels hebben bijna 200 vrijwilligers de overeenkomst teruggestuurd. Heb je 'm nog niet teruggestuurd? Doe dat dan snel via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl. Het kan nog tot 1 januari 2017. Na die tijd gaan wij er dan vanuit dat je geen vrijwilliger meer bent of wilt zijn.

De jaarlijkse VVV bonnen

Aan het eind van het jaar bedanken we de actieve vrijwilligers voor hun steun aan de vereniging. Wij hebben alle regionale besturen gevraagd aan ons door te geven naar welke vrijwilligers wij vanuit kantoor een VVV-bon kunnen sturen om hen hartelijk te bedanken voor hun bijdrage aan de vereniging en haar leden. Inmiddels hebben alle regio’s de lijst doorgegeven en kunnen we volgende week aan de slag gaan om de bonnen op te sturen. In die regio’s waar geen bestuur of werkgroep is, hebben we zelf de lijsten samengesteld. Mocht je geen VVV bon ontvangen, meld het ons dan: vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl. We willen je vragen dat dan zo snel mogelijk te doen.

Kantoor gesloten tussen Kerst en Oud en Nieuw

In verband met de feestdagen is het kantoor van de NCV de laatste week van het jaar (van 26 december tot en met 30 december) gesloten. Maandag 2 januari staan we weer voor jullie klaar. Houd er rekening mee dat Marieke 9 januari weer begint.

Vraag aan de vrijwilligershelpdesk

Kan een donateur ook zijn bijdrage aan de vereniging terugkrijgen via de zorgverzekeraar?

Nee, het lidmaatschap wordt alleen vergoed als jij of je kind coeliakie hebt. Als je coeliakie hebt (of DH of NCGS) dan word je lid. Heb je geen aandoening maar wil je de vereniging wel steunen, dan bestaat de mogelijkheid om donateur te worden.

Heb jij ook een leuke of interessante vraag voor de vrijwilligershelpdesk die je graag hier beantwoord ziet worden, mail dan naar Marieke via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Agenda 2017

 

Zaterdag 4 maart - glutenvrije markt in Veldhoven

Zaterdag 8 april  - Algemene Ledenvergadering en Nederlandse Coeliakie Dag in Vianen

Zaterdag 7 oktober - Landelijke vrijwilligersdag

Postadres: Postbus 5135 |1410 AC Naarden - Bezoekadres: Gooimeer 4 - 15 | 1411 DC Naarden
www.glutenvrij.nl
afmelden