Logo
NCV | Glutenvrij Express - maart 2017
  14 maart 2017 | EDITIE maart 2017

Beste vrijwilligers,

Over een paar weken op zaterdag 8 april is het weer zover: Nederlandse Coeliakie Dag, het grootste glutenvrije evenement van Nederland. Voorafgaand aan de NCD vindt de algemene ledenvergadering plaats. Dit jaar hebben we een dagvoorzitter gevraagd de lezingen in de grote zaal te begeleiden. We vinden het erg leuk dat Marga van Praag dat wil doen. Voor diegenen die zich afvragen of zij glutenvrij is: dat is ze niet. Ze heeft wel veel mensen met coeliakie in haar omgeving .

Inmiddels hebben zich al zo’n 25 vrijwilligers aangemeld voor de NCD. We missen er nog een paar. Dus wil je meehelpen op deze bijzondere dag? Meld je dan aan bij Marieke Docters van Leeuwen. Verderop in deze nieuwsbrief kun je lezen voor welke functies we nog vrijwilligers zoeken.

We hopen jullie allemaal te zien op 8 april!

Bianca, Andrea, Ingrid, Viktoria, Laura, Annette & Marieke

Inhoud

# Nieuw Aspirant bestuurslid – Masja Esselink
# Vrijwilligers voor de NCD gezocht
# Programma Nederlandse Coeliakie Dag
# Jaarplan 2017
# Glutenvrij Express
# Nieuwe financiële richtlijn
# Allergenen platform
# Neem eens een kijkje in de digitale bibliotheek
# Agenda

Nieuw Aspirant bestuurslid – Masja Esselink

Tijdens de ALV op 8 april wordt Masja Esselink voorgedragen als bestuurslid. Masja werkt als creatieve communicatieprofessional bij MOOIMAZ. Haar dochter heeft coeliakie en zelf weet ze sinds 2,5 jaar dat ze glutensensitief is. De kandidaatbestuursleden Afien Nap en Bert Pezij worden eveneens voorgedragen om gekozen te worden.

Vrijwilligers voor de NCD gezocht

Voor de Nederlandse Coeliakie Dag zijn we nog op zoek naar een aantal vrijwilligers. Behalve dat je op deze manier de leden van de vereniging helpt, staat er natuurlijk ook wat tegenover. Alle vrijwilligers mogen voordat de markt open gaat, zelf inkopen doen, genieten van een uitgebreid glutenvrij lunchbuffet en afsluiten met een vrijwilligersborrel.

Gastvrouwen en gastheren gezocht voor bij de lezingen

In vier zalen worden lezingen gegeven. We willen graag in elke zaal een vrijwilliger, die de sprekers ontvangt, de sprekers na afloop een bloemetje geeft en de techniek in de gaten houdt. Vind je het leuk om gastvrouw of -heer te zijn in een van de zalen en zo ook een aantal zeer interessante lezingen mee te pikken? Geef je op!

Informatiestand van de NCV

In de hal van Van der Valk staat een grote informatiestand van de NCV. Hier kunnen de bezoekers terecht voor informatiemateriaal, leuke hebbedingetjes en uiteraard om vragen over de vereniging te stellen. Lijkt je het leuk om de bezoekers te woord te staan en ze wegwijs te maken? We zijn nog op zoek naar een voorlichter.

Kinderopvang

Gedurende de hele dag is er kinderopvang aanwezig, zodat ouders een lezing bij kunnen wonen of even zonder de kinderen over de markt kunnen lopen. Wie vindt het leuk om een handje te helpen bij de kinderopvang? We zijn nog op zoek naar vier vrijwilligers die mee willen draaien in de kinderopvang. Voor deze vrijwilligers vragen we een Verklaring Omtrent Gedrag aan. De aanvraag kost niets en gaat heel snel!

Je kunt je opgeven bij Marieke Docters van Leeuwen via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl

Programma Nederlandse Coeliakie Dag

De sprekers op de Nederlandse Coeliakie Dag zijn bekend en staan in Glutenvrij Magazine nummer 1 vermeld. Omdat we zo lang van tevoren het programma rond moeten hebben, gebeurt het af en toe dat er iets verandert in het programma, dus houd voor het meest recente programma de website in de gaten.

Jaarplan 2017

Dit jaar gaan we dan toch echt starten met het bouwen van een grote glutenvrije community en we gaan veel aandacht besteden aan horeca. Veilig uiteten als je coeliakie hebt is in Nederland nog steeds een probleem en dit jaar willen we daar een speerpunt van maken. We zijn druk in gesprek met partners die de glutenvrije audits voor ons kunnen organiseren en we hopen natuurlijk dat veel restaurants zich zullen aansluiten bij de Horeca Alliantie. Ook zullen we al onze leden vragen om mee te helpen. Als ieder lid het zou lukken om één horeca gelegenheid te vinden die zich wil aansluiten bij de Horeca Alliantie, dan bouwen we samen aan veilige glutenvrije horeca. Verder staat dit jaar ook de restyling van het Glutenvrij Magazine op het programma. We gaan op zoek naar een nieuwe, frisse vormgeving.

Glutenvrij Express

We hebben nu meer dan 200 vrijwilligers die zich inzetten voor de NCV en dus voor alle leden. We sturen standaard vier keer per jaar de Glutenvrij Express naar jullie. Daarnaast sturen we soms een extra uitgave als er iets speciaals te melden is. Het blijkt dat gemiddeld 60% van de vrijwilligers de GE leest. In communicatietermen is dat een hoog percentage, maar wij streven naar meer! Geef ons aan waarom je soms de GE niet leest en als jullie tips hebben voor verbetering van de nieuwsbrief dan ontvangen wij deze graag via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl.

Nieuwe financiële richtlijn

In februari hebben we jullie geïnformeerd over de nieuwe financiële richtlijn. Er zijn naar aanleiding hiervan nauwelijks vragen binnengekomen. We gaan er daarom vanuit dat alles goed loopt. De nieuwe financiële richtlijn is te vinden op het vrijwilligersplatform op www.glutenvrij.nl.

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Uit de vele reacties/klachten die we van onze leden krijgen, blijkt dat de detailhandel en de horeca zich niet altijd even goed houdt aan de Europese allergenenwetgeving, waarin staat dat een consument duidelijk moet kunnen zien of, en zo ja welke allergenen er in voedingsproducten zitten. Dat geldt sinds 2014 niet alleen voor voorverpakte producten, maar ook voor verpakte en onverpakte producten. Nu moet ook de vishandelaar precies kunnen vertellen of zijn visproducten allergenen bevatten en welke. Hetzelfde geldt voor de slager, de groenteboer, voor kraampjes op de markt en voor alle horecagelegenheden van Nederland.

Vanaf volgende week kan iedereen bij de NCV een melding doen, als er onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product, in de horeca of elders is. Daarvoor hebben wij een digitaal meldpunt ontwikkeld. De meldingen komen dan zichtbaar op onze website te staan. De naam van de melder is wel bij ons bekend, maar wordt niet getoond op de website. Met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben wij de afspraak gemaakt dat we informatie over mogelijke problemen in de praktijk zullen verzamelen en met hen bespreken. Wij zullen dit meldpunt in het volgende Glutenvrij Magazine onder de aandacht van de leden brengen.

Neem eens een kijkje in de digitale bibliotheek

Alle interessante onderzoeken op het gebied van coeliakie, NCGS en het glutenvrij dieet laten we lezen, vertalen en samenvatten door een wetenschapsjournalist. Deze Nederlandstalige samenvattingen plaatsen wij in de digitale bibliotheek op onze website (eerst inloggen!). Aan een aantal voor de brede doelgroep geschikte onderwerpen besteden we ook aandacht in Glutenvirj Magazine en op social media. In dit kenniscentrum staat echt een schat aan informatie. Neem gerust een keer een kijkje! Als je als vrijwilliger vaak met leden in gesprek bent is het handig om over de juiste en actuele informatie te beschikken.

Agenda

# 8 april: Algemene ledenvergadering & Nederlandse Coeliakie Dag
# 16 mei: Internationale Coeliakie Dag
# 7 oktober: Vrijwilligersdag
# 4 november: Glutenvrije markt Hoofddorp
# 25 november: Glutenvrije markt Assen

Postadres: Postbus 5135 |1410 AC Naarden - Bezoekadres: Gooimeer 4 - 15 | 1411 DC Naarden
www.glutenvrij.nl
afmelden