Volg ons
Zin en onzin over gluten, glutenvrij, glutenallergie en coeliakie

Zin en onzin over gluten, glutenvrij, glutenallergie en coeliakie

Glutenvrij is hot. Dat betekent dat héél véél mensen meepraten over wat gezond is en wat niet. Bij de NCV stellen we betrouwbare informatie voorop. Hieronder zetten we de belangrijkste feiten en misverstanden voor je op een rij.

Gluten zitten in granen

Dat is te kort door de bocht. Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff. Let er wel op: deze granen zijn van nature glutenvrij, maar het beste is om deze met een glutenvrij logo of een glutenvrije claim te kopen. Bij haver is dit in ieder geval zeer belangrijk; de haveraren worden vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.

Lees ook:
Glutenvrije haver

Coeliakie, glutenallergie, glutensensitiviteit: het is allemaal hetzelfde

Dit klopt niet. Je hebt mensen die allergisch zijn voor tarwe, al komt dat zelden voor. Maar een allergie is echt iets anders dan een auto-immuunziekte zoals coeliakie.  Bij een auto-immuunziekte stelt het lichaam zich te weer tegen gluten. Daarnaast bestaat glutensensitiviteit. Dat is een erkende aandoening van mensen bij wie geen sprake is van coeliakie maar die wel de verschijnselen vertonen en goed reageren op een glutenvrij dieet. 

Lees ook:
Wat is coeliakie?
Wat is glutensensitiviteit

Mijn antistoffen zijn zo hoog, ik heb geen darmbiopt meer nodig voor de diagnose. 

Op dit moment is een darmbiopt bij volwassenen nog steeds echt nodig voor het stellen van de diagnose. Steeds vaker beslissen artsen in het land om bij hoge antistoffen de biopt maar achterwege te laten, want, zo stellen ze “het is zo goed als zeker dat u coeliakie heeft”. Ze denken hiermee de patient een plezier te doen, door de ingreep van een biopt achterwege te laten. Maar eigenlijk doe je de patient hiermee tekort. Want wat als het geen coeliakie blijkt te zijn, maar je krijgt wel de diagnose? Dan zit je levenslang onterecht op een strikt glutenvrij dieet. Je wilt dus eigenlijk wel echt zeker weten dat het coeliakie is en niet een andere aandoening.

Bij kinderen kan in sommige gevallen een darmbiopt achterwege blijven. Daarvoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Bij volwassenen wordt nu wel door een groep wetenschappers gekeken of in sommige gevallen de biopt achterwege kan blijven. Maar zolang deze nieuwe richtlijn nog niet is uitgevaardigd, blijft de darmbiopt de gouden standaard voor diagnose. Maar ook is het biopt van belang om de behandeling te kunnen monitoren. Lees hier het artikel daarover.

Hoe kom ik tot een goede diagnose?

Glutenvrij is heel gezond

Helaas klopt dat niet. Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.

Daarnaast zijn helaas de speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

Lees ook:
Gezond glutenvrij: wat is dat?
Een glutenvrij dieet

De hype rond glutenvrij eten komt coeliakie patienten ten goede

Op het eerste gezicht ligt het voor de hand om het zo te zien. Maar eigenlijk is het tegendeel waar; door de hype voelen mensen met coeliakie zich minder geaccepteerd. Hun ziekte wordt minder serieus genomen. Iemand die vrijwillig glutenvrij eet, hoeft het niet zo serieus te nemen. 
De gevolgen zie je onder andere terug in de horeca. Restaurants zetten 'glutenvrij' op de kaart omdat het goed klinkt, maar de kok heeft niet altijd de kennis om 100% glutenvrij te koken. Terwijl dat voor coeliakie-patiënten heel belangrijk is. 

Lees ook:
Lekker glutenvrij uit eten.
De hype glutenvrij. Elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt?

Word jij ook lid van de NCV?

Profiteer van de voordelen:

  • Welkomstpakket twv ongeveer 40 euro
  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Kortingen 
  • en nog veel meer...

 

Ontvang de gratis nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang regelmatig handige tips, interessante aanbiedingen en glutenvrije recepten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944