Volg ons
Gezond glutenvrij: wat is dat?

Gezond glutenvrij: wat is dat?

Glutenvrij betekent niet per sé gezond. Hoe zit dat en wat kun je zelf doen om wel gezond te eten zonder gluten?

Wanneer is het niet gezond?

Veel glutenvrije producten bevatten veel suiker, vet en zout en weinig vezels. Omdat ze voor iemand met een glutenvrij dieet tot het dagelijks dieet behoren, loop je de kans om teveel ongezonde voedingstoffen binnen te krijgen en te weinig vezels. 

Goed Glutenvrij

Leven met een glutenvrij dieet is meer dan alleen de gluten uit je dagelijkse voeding halen. Het is ook letten op de verborgen gluten, letten op zoet, zout en vet in het eten en zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Om je hierbij te helpen hebben we drie middelen ontwikkeld voor jou en je familieleden:

  • De digitale zelftest . Hiermee toets je je kennis over Goed Glutenvrij eten (alleen voor leden)
  • Voor kinderen: de Gluten Game, hiermee leer je de juiste boodschappen in het juiste keukenkastje opbergen.

De NCV is de eerste patiëntenvereniging die op deze wijze aandacht besteedt aan gezond, Goed Glutenvrij eten. Inmiddels hebben andere verenigingen ons voorbeeld gevolgd. Goed Glutenvrij is in Nederland tot stand gekomen door bijdragen van VGZ, de Maag Lever Darm Stichting, VWS/Fonds PGO en dankzij bijdragen van leden en vrijwilligers van de NCV.

Waar moet je mee oppassen?

Als algemene regel geldt dat zoet, zout en vet de boosdoeners zijn in glutenvrije producten. Vet wordt bijvoorbeeld vaak gebruik om producten minder droog te maken. Zoet en zout worden door fabrikanten ingezet om de smaak te verbeteren. 
Mensen die een glutenvrij dieet volgen, gaan ongemerkt meer zoet en zout eten. Wellicht ook als beloning. Overgewicht is het gevolg. Coeliakiepatiënten hebben hier vaak last van. 

Wat kun je er zelf aan doen?

Gezond glutenvrij eten begint met bewustwording en kennis. Voor onze leden ontwikkelden we een test waarmee je kunt bepalen hoe goed je op de hoogte bent. Belangrijk is ook om zoveel mogelijk zelf het eten klaar te maken met van nature glutenvrije producten. En zo min mogelijk gebruik te maken van niet verse producten en halffabrikaten. En je kunt gebruik maken van onze keurmerk Good Glutenfree.

Volwaardig glutenvrij dieet

In het glutenvrije dieet ontbreken de (graan)producten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1, jodium en foliumzuur bevatten. Het is daarom aan te raden om glutenvrije producten te gebruiken die rijk zijn aan voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Lees hier meer over een volwaardig glutenvrij dieet.

Wat weet jij van gezond glutenvrij?

Wat weet jij van gezond glutenvrij?

Test je kennis van gezond glutenvrij eten. (Deze test is alleen beschikbaar voor leden van NCV.)

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE