Volg ons
Hoe lees ik een etiket?

Hoe lees ik een etiket?

De ingrediëntendeclaratie op etiketten van verpakte producten geeft belangrijke informatie. Alle ingrediënten die zijn gebruikt bij de productie worden vermeld. Veertien voedselallergenen moeten verplicht geëtiketteerd worden, waaronder de glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, spelt, khorassan tarwe, en ook haver valt hieronder. Deze allergenen moeten altijd in een afwijkend lettertype tussen de ingrediënten vermeld worden, bijvoorbeeld dikgedrukt of met hoofdletters. Als er geen glutenbevattende granen tussen de ingrediënten op het etiket staan, dan is het product glutenvrij. Kent u een product al, let dan vooral goed op als op de verpakking van een product de aanduiding 'vernieuwd' staat. Dit kan erop wijzen dat de samenstelling van het product is veranderd.

Sinds 13 december 2014 is er een nieuwe wet die de consument nog verder helpt. Vanaf nu moet een consument voor alle producten duidelijk kunnen zien of en zo ja welke allergenen er in voedselproducten zitten.  Dat geldt niet langer alleen voor verpakte producten, maar ook dus voor onverpakte. Nu moet ook uw vishandelaar u precies kunnen vertellen of de vis allergenen bevat en welke. Hetzelfde geldt voor de slager, de groenteboer, voor kraampjes op de markt en voor alle horecagelegenheden van Nederland. 

Mocht u in de praktijk ervaren dat u geen, onvoldoende of foutieve informatie krijgt dan vragen wij u om dat te melden via ons meldpunt. Met VWS hebben wij de afspraak gemaakt dat we informatie over mogelijke problemen in de praktijk zullen verzamelen.

Etiket zegt niet alles

Het komt geregeld voor dat producten met van nature glutenvrije ingrediénten tijdens opslag, productie, verpakking en distributie in aanraking komen met producten die gluten bevatten. Bijvoorbeeld wanneer verschillende producten over dezelfde productielijnen gaan. Het product kan hierdoor onbedoeld (sporen van) gluten bevatten. Dat zie je niet terug in de ingrediëntendeclaratie. Soms staat op het etiket de vermelding dat het product sporen van gluten kan bevatten maar dit is niet verplicht. Gebruik daarom bij voorkeur producten met op het etiket de claim 'glutenvrij' eventueel aangevuld met een 'glutenvrij' logo.

Wat betekent glutenvrij?

Glutenvrij betekent letterlijk ‘geen gluten’. Voor veel glutenvrije dieetproducten is dit in de praktijk niet haalbaar. De norm voor ‘glutenvrij’ is vastgesteld in de Europese verordening EC Nr 828/2014 en is kleiner dan 20 mg gluten per kg product, ook wel aangeduid met 20 ppm (parts per milion). Hierin is de Codex Alimentarius voor glutenvrije dieetproducten overgenomen. Lees hier meer over de wetgeving rondom glutenvrij.

Details over gluten in producten

Om u verder op weg te helpen, hebben we voor u het volgende in kaart gebracht:

  • Producten die zeker niet glutenvrij zijn
  • Producten die gluten kunnen bevatten, hoeft niet
  • Gluten in zetmeet en gemodificeerd zetmeel
  • Bier is niet glutenvrij
  • Gluten in overige alcoholhoudende dranken

Lees hier de details.

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Of een product glutenvrij is, kunt u lezen op het etiket of de verpakking. Het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar) geeft u extra zekerheid dat het product veilig is. De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk in licentie uit aan producenten die voldoen aan alle door ons gesteld eisen voor veilig glutenvrij eten. Lees verder.

Leestip Allergenenwet!

Goed nieuws. Sinds eind 2014 is er een nieuwe allergenenwet die ervoor zorgt dat u op ALLE producten moeten kunnen zien of en welke allergenen erin zitten. Zowel op verpakte als onverpakte voedselproducten.

Lees hier ons dossier over deze nieuwe allergenenwet!

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.