Volg ons
Gerst

Gerst

Gerst is een glutenbevattend graan. Door gerstkorrels eerst te kiemen en daarna te drogen ontstaat gerstemout. Daarvan wordt een extract getrokken: gerstemoutextract of gerstemoutaroma. Een deel van de gluten wordt tijdens dit proces afgebroken. Gerstemoutextract wordt aan diverse producten toegevoegd, zoals ontbijtgranen om het product geur en smaak te geven.

Gerstemoutextract en gerstemoutaroma

Om de hoogst haalbare veiligheid te garanderen voor mensen met coeliakie, raden we ook gerstemoutaroma en gerstemoutextract af. Er zit in deze aftreksels weliswaar minder gluten dan in gerstemout - het is immers weer een bewerking verder- maar we weten gewoon niet hoeveel ppm gluten er achterblijft in het extract. 

Gluten voldoende afgebroken?

Op internet worden bovendien tegenstrijdige adviezen gevonden over gerstemoutextract en/of gerstemoutaroma. Zo wordt er geschreven dat door het productieproces van gerstemoutextract de hoeveelheid gluten te verwaarlozen is, en dat het dus veilig is voor mensen met coeliakie. Aan de andere kant rijst ook de vraag of er tijdens het proces voldoende gluten uit de gerstkorrels wordt afgebroken. Door onvolledige afbraak van het eiwit (gluten) kan gerstemoutextract immers nog altijd gluten bevatten. Volgens de wet mag een product glutenvrij genoemd worden als het minder dan 20 mg gluten per kg bevat. Alleen een analyse van het eindproduct kan uitwijzen of er meer of minder dan 20 ppm gluten in zit. Onze vraag blijft dus: hoeveel ppm gluten blijven er uiteindelijk over in het eindproduct? Omdat wij dat niet weten, raden we gerstemout bij coeliakie af. We kunnen gewoon niet garanderen dat er in gerstemout minder dan 20 ppm gluten in het product zit.

Meer informatie

Wat krijg je bij de NCV?

Voorlichting, contact met anderen, telefonisch spreekuur diëtist, kortingen en nog veel meer...

Keurmerken voor glutenvrij

Keurmerken voor glutenvrij

Als je glutenvrij leeft, heb je al genoeg aan de je hoofd. Daarom zijn er 2 keurmerken om je te helpen: Veilig glutenvrij en ‘Lekker glutenvrij’. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944