Volg ons

Ik kan niet tegen gluten! Wat heb ik?

Ik kan niet tegen gluten! Wat heb ik?

Hebt u klachten en vraagt u zich al een tijd af wat u mankeert? Vage of heftige buikklachten, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel of vaak een bolle buik? Mogelijk ook ijzertekort of bloedarmoede of een vermoeidheid die maar niet overgaat?
Of lopen uw kinderen rond met buikpijn, eten ze moeilijk, zijn ze vaak moe en hebben ze misschien zelfs een groeiachterstand?

Als u één of meerdere van deze verschijnselen herkent kan dat erop duiden dat u niet tegen gluten kunt! Wellicht is er sprake van coeliakie (spreek uit als seu-li-a-kie). Lees hieronder over meer de verschillende glutengerelateerde aandoeningen zoals coeliakie, dermatitis herpetiformis en glutensensitiviteit (NCGS).

Coeliakie

Coeliakie, oftewel glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte en dus geen allergie! Het is een aandoening waarbij door het eten van gluten de darmen beschadigen.

De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.

Lees meer over gluten en over coeliakie.

Glutensensitiviteit (NCGS)

We spreken van glutensensitiviteit, wanneer coeliakie is uitgesloten maar mensen wel goed reageren (klachten verdwijnen) op een glutenvrij dieet. Lees meer

Ziekte van Dühring

Heeft u altijd last van jeukende blaasjes, bultjes of blaren? En zitten ze vooral op de buitenkant van uw ellebogen, op uw knieën, schouders en billen? Het kan zijn dat dermatitis herpetiformis, ook wel ziekte van Dühring, de oorzaak is. Niet iedereen met coeliakie heeft dermatitis herpetiformis. Maar omgekeerd heeft wel vrijwel iedereen met dermatitis herpetiformis beschadigingen in de dunne darm. Bij mensen met dermatitis herpetiformis zijn deze echter minder ernstig dan bij mensen met coeliakie. Lees meer

 

Zin en onzin over gluten!

Alle zin en onzin over gluten, coeliakie en ‘glutenallergie’ op een rijtje.

Lees meer.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.