« Terug

Verband coeliakie en hart- en vaatziekten

hart wetenschap.jpg15 februari 2023

Uit een studie in Oxford blijkt een verband tussen coeliakie en een gering verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Mogelijk ben je hier op andere websites al informatie over tegen gekomen. We benaderden een huisarts uit onze Wetenschappelijke Advies Raad om te bespreken wat nu het beste advies is voor coeliakiepatiënten.

Onderzoek

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Biobank in Engeland, een databank die gezondheidsinformatie opslaat van meer dan een half miljoen Engelse deelnemers. Van de 469.095 mensen waarvan zij gegevens gebruikten voor dit onderzoek had 0,4% (2083 personen) coeliakie. Het houdt in dat als 1.000 mensen met coeliakie gedurende een jaar zouden worden gevolgd, 9 mensen hart- en vaatziekten zouden krijgen, vergeleken met 7,4 mensen zonder coeliakie. Uit de studie blijkt ook dat het risico op hart- en vaatziekten toeneemt naarmate iemand langer coeliakie heeft. Gelukkig bleek er geen verband naar voren te komen tussen coeliakie en het risico op het krijgen van een beroerte. 

Verder onderzoek

De resultaten baseren zich op data van vrijwilligers geworven door de Biobank in Engeland en vertegenwoordigen dus mogelijk niet de hele bevolking. Dit onderzoek benadrukt het belang van het behoud van een gezonde leefstijl om het hart en de bloedvaten zo gezond mogelijk te houden. Verder onderzoek volgt om achter de oorzaken te komen van het gering verhoogde risico. Vervolgonderzoek zal bijvoorbeeld meer informatie geven over in hoeverre risicovermindering plaatsvindt door het volgen van een glutenvrij dieet, of dat een glutenvrij dieet juist bijdraagt ​​aan het vastgestelde verhoogde risico.

Advies huisarts Wetenschappelijke Adviesraad

Wanneer je je naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten zorgen maakt dan kun je dit het beste met je eigen huisarts bespreken. Jouw huisarts kan dan samen kijken hoe de gezondheid van de hart- en bloedvaten zo optimaal mogelijk gehouden kan worden. Denk hierbij aan persoonlijke adviezen omtrent beweging, een gezond en gevarieerd glutenvrij dieet (denk ook aan de NCV diëtist), roken, overgewicht en eventuele overige al bekende aandoeningen.

Bron

https://bmjmedicine.bmj.com/content/2/1/e000371

« Terug

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'