« Terug

Ga je mee uit eten vanavond?, vraagt een vriend(in) zonder coeliakie aan je.

onderzoek 1.jpg17 mei 2023

Het volgen van een strikt glutenvrij dieet is voor veel volwassenen en kinderen met coeliakie in de periode na de diagnose vaak een hele uitdaging. In de thuissituatie vinden veel mensen, veelal met begeleiding van een diëtist, uiteindelijk hun weg. Bij sociale contacten buiten de deur kan het vinden van veilig glutenvrij eten en drinken wat complexer zijn. Uit eten gaan en naar de kroeg gaan kan zo een hele uitdaging worden. Diverse onderzoekers brachten in kaart waar mensen met coeliakie zoal tegenaan lopen.

Kinderen en jongeren

Als kind en jongere is het voor de ontwikkeling belangrijk om samen met leeftijdsgenoten ongedwongen leuke en gezellige dingen te kunnen doen. Al snel na de diagnose worden kinderen en jongeren vaak geconfronteerd met het gevoel anders te zijn. Bij sportkantines is zelden iets te vinden wat glutenvrij is. En ook bij een snackbar of restaurant kan een kind of tiener vaak niet mee eten met de andere kinderen omdat er geen veilige glutenvrije opties zijn. Het betekent veel voor de ontwikkeling van kinderen om net als alle anderen iets te kunnen bestellen zonder het gevoel te hebben ‘anders’ te zijn.

Veel kinderen en jongeren met coeliakie voelen zich geïsoleerd in allerlei sociale situaties. Denk hierbij aan verjaardagsfeestjes, schooluitjes en uitgaan met vrienden. Veilig eten bij horeca gelegenheden lukt vaak niet dus zeggen ze soms maar niks over hun dieet om toch mee te kunnen. Met als gevolg dat ze glutenbevattend eten binnen krijgen en ziek kunnen worden. Ook gaan veel kinderen niet mee met hun leeftijdsgenoten juist uit angst om ziek te worden.

Alle leeftijden

"Als ik met mijn vrienden uitga, voel ik me anders dan zij. Er is geen restaurant in mijn stadje dat glutenvrij eten serveert. Ik eet dan vaak eten met gluten omdat ik niet anders wil zijn", aldus een 25 jarige.

Locaties waar eten wordt geserveerd zijn onder andere restaurants, cafés, snackbars, universiteiten, vliegtuigen, gezondheidszorginstellingen, concerten en sportkantines.

Coeliakiepatienten zijn vaak voorzichtig met het eten van voedsel dat niet thuis bereid is. Ze hebben namelijk ervaring met de gevolgen van het eten van glutenbevattende producten en willen dit zo goed mogelijk voorkomen. Het is heel moeilijk de diagnose coeliakie te accepteren als het meedoen aan sociale situaties buiten de deur beperkt is. Veel mensen trekken zich terug uit sociale activiteiten om geen risico te lopen om ziek te worden. Daarnaast wordt ook gezien dat therapietrouw vermindert omdat het mee kunnen doen belangrijker is dan veilig glutenvrij eten. Als gevolg van beide (terugtrekken of risico’s nemen) vermindert de kwaliteit van leven.

Daten

Onderzoek laat zien dat bijna de helft van de mensen van 18 jaar en ouder aarzelt om op date te gaan. Een op de vijf gaf aan dat de algehele date ervaring niet plezierig is. Bijna 40 procent voelt zich ongemakkelijk op een date wanneer ze de noodzaak van het glutenvrij eten moeten uitleggen aan het personeel van een restaurant. Bijna 30 procent neemt voedingsrisico's bij het eten en acht procent heeft bewust gluten gegeten.

Het plezier van daten was vooral minder voor degenen die aangaven dat ze hun eigen eten mee naar een restaurant moesten nemen omdat de kok van tevoren had aangegeven niet veilig glutenvrij te kunnen koken. Ook is het uitleggen van de details van het glutenvrije dieet aan een date niet leuk. Degenen die risico's namen met hun eten, gaven eveneens aan daten niet leuk te vinden.

Op een eerste date gaan coeliakiepatiënten liever iets drinken of bijvoorbeeld naar de film. Horeca gelegenheden om uit eten te gaan worden dus liever vermeden.

Meer informatie

*Als NCV verzamelen we de laatste wetenschappelijke inzichten. Dit kunnen wij doen dankzij onze leden. Word jij ook lid? Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op www.ncv.nl/word-lid-van-ncv

« Terug

Archief > 2023 > mei

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vegan chocoladedessert

Lees meer over 'Vegan chocoladedessert'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'