Ga je mee uit eten vanavond?, vraagt een vriend(in) zonder coeliakie aan je.
Het volgen van een strikt glutenvrij dieet is voor veel volwassenen en kinderen met coeliakie in de periode na de diagnose vaak een hele uitdaging. In de thuissituatie vinden veel mensen, veelal met begeleiding van een diëtist, uiteindelijk hun weg. Bij sociale contacten buiten de deur kan het vinden van veilig glutenvrij eten en drinken wat complexer zijn. Uit eten gaan en naar de kroeg gaan kan zo een hele uitdaging worden. Diverse onderzoekers brachten in kaart waar mensen met coeliakie zoal tegenaan lopen.
Kinderen en jongeren
Als kind en jongere is het voor de ontwikkeling belangrijk om samen met leeftijdsgenoten ongedwongen leuke en gezellige dingen te kunnen doen. Al snel na de diagnose worden kinderen en jongeren vaak geconfronteerd met het gevoel anders te zijn. Bij sportkantines is zelden iets te vinden wat glutenvrij is. En ook bij een snackbar of restaurant kan een kind of tiener vaak niet mee eten met de andere kinderen omdat er geen veilige glutenvrije opties zijn. Het betekent veel voor de ontwikkeling van kinderen om net als alle anderen iets te kunnen bestellen zonder het gevoel te hebben ‘anders’ te zijn.
Veel kinderen en jongeren met coeliakie voelen zich geïsoleerd in allerlei sociale situaties. Denk hierbij aan verjaardagsfeestjes, schooluitjes en uitgaan met vrienden. Veilig eten bij horeca gelegenheden lukt vaak niet dus zeggen ze soms maar niks over hun dieet om toch mee te kunnen. Met als gevolg dat ze glutenbevattend eten binnen krijgen en ziek kunnen worden. Ook gaan veel kinderen niet mee met hun leeftijdsgenoten juist uit angst om ziek te worden.
Alle leeftijden
"Als ik met mijn vrienden uitga, voel ik me anders dan zij. Er is geen restaurant in mijn stadje dat glutenvrij eten serveert. Ik eet dan vaak eten met gluten omdat ik niet anders wil zijn", aldus een 25 jarige.
Locaties waar eten wordt geserveerd zijn onder andere restaurants, cafés, snackbars, universiteiten, vliegtuigen, gezondheidszorginstellingen, concerten en sportkantines.
Coeliakiepatienten zijn vaak voorzichtig met het eten van voedsel dat niet thuis bereid is. Ze hebben namelijk ervaring met de gevolgen van het eten van glutenbevattende producten en willen dit zo goed mogelijk voorkomen. Het is heel moeilijk de diagnose coeliakie te accepteren als het meedoen aan sociale situaties buiten de deur beperkt is. Veel mensen trekken zich terug uit sociale activiteiten om geen risico te lopen om ziek te worden. Daarnaast wordt ook gezien dat therapietrouw vermindert omdat het mee kunnen doen belangrijker is dan veilig glutenvrij eten. Als gevolg van beide (terugtrekken of risico’s nemen) vermindert de kwaliteit van leven.
Daten
Onderzoek laat zien dat bijna de helft van de mensen van 18 jaar en ouder aarzelt om op date te gaan. Een op de vijf gaf aan dat de algehele date ervaring niet plezierig is. Bijna 40 procent voelt zich ongemakkelijk op een date wanneer ze de noodzaak van het glutenvrij eten moeten uitleggen aan het personeel van een restaurant. Bijna 30 procent neemt voedingsrisico's bij het eten en acht procent heeft bewust gluten gegeten.
Het plezier van daten was vooral minder voor degenen die aangaven dat ze hun eigen eten mee naar een restaurant moesten nemen omdat de kok van tevoren had aangegeven niet veilig glutenvrij te kunnen koken. Ook is het uitleggen van de details van het glutenvrije dieet aan een date niet leuk. Degenen die risico's namen met hun eten, gaven eveneens aan daten niet leuk te vinden.
Op een eerste date gaan coeliakiepatiënten liever iets drinken of bijvoorbeeld naar de film. Horeca gelegenheden om uit eten te gaan worden dus liever vermeden.
Meer informatie
- De bronnen die bij bovenstaande onderzoeken horen (eerst even inloggen)
- Daten zonder gluten
- Podcast over glutenvrij uit eten
- Veilig glutenvrije restaurants aangesloten bij de Horeca Alliantie
*Als NCV verzamelen we de laatste wetenschappelijke inzichten. Dit kunnen wij doen dankzij onze leden. Word jij ook lid? Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op www.ncv.nl/word-lid-van-ncv
Archief > 2023 > mei
- 31-05-2023 31-05-2023 08:00 - Welke symptomen en klachten kunnen coeliakie geven
- 30-05-2023 30-05-2023 08:00 - Glutenvrije logo’s, hoe zit het?
- 26-05-2023 26-05-2023 08:00 - De 5 glutenvrije dromen van de NCV
- 25-05-2023 25-05-2023 15:00 - Minister reageert op onze petitie, NCV blijft pleiten voor rechtvaardige vergoeding
- 25-05-2023 25-05-2023 08:00 - Opa en oma van een glutenvrij kleinkind?
- 24-05-2023 24-05-2023 08:00 - Glutenallergie, glutenintolerantie, coeliakie, glutensensitiviteit…
- 23-05-2023 23-05-2023 15:50 - Gluten in E-nummers?
- 22-05-2023 22-05-2023 07:40 - Is biergist glutenvrij?
- 21-05-2023 21-05-2023 08:00 - Wil jij op de cover van Glutenvrij Magazine staan?!
- 20-05-2023 20-05-2023 09:56 - IJssalon L’Arcobaleno sluit aan bij Horeca Alliantie Glutenvrij
- 19-05-2023 19-05-2023 08:00 - Wat een mooie week was dit!
- 18-05-2023 18-05-2023 08:00 - Het glutenvrije recept van de maand - Baconburgers met gekonfijte groenten
- 17-05-2023 17-05-2023 19:00 - Glutenvrij Chinees buffet!
- 17-05-2023 17-05-2023 08:00 - Ga je mee uit eten vanavond?, vraagt een vriend(in) zonder coeliakie aan je.
- 16-05-2023 16-05-2023 08:00 - Vandaag is het de Internationale Dag van de Coeliakie
- 15-05-2023 15-05-2023 11:32 - De actieweek rond de Internationale Dag van de Coeliakie is gestart!
- 13-05-2023 13-05-2023 08:00 - Café-restaurant Sea You sluit aan bij Horeca Alliantie Glutenvrij
- 12-05-2023 12-05-2023 09:43 - Internationale dag van de coeliakie
- 11-05-2023 11-05-2023 08:00 - Festivals en glutenvrij eten
- 10-05-2023 10-05-2023 08:00 - Wat betekent Marsh 3a eigenlijk?
- 09-05-2023 09-05-2023 10:38 - Een snelle manier om je glutenvrije dieet te verrijken?
- 04-05-2023 04-05-2023 14:48 - Floor's coffee and brunch bar sluit aan bij Horeca Alliantie Glutenvrij
- 03-05-2023 03-05-2023 08:00 - Iets geleerd over coeliakie wat je nog niet wist?
- 02-05-2023 02-05-2023 08:00 - Hoe krijg ik voldoende foliumzuur binnen?