« Terug

Verschillen coeliakie en NCGS

Verschil.jpg13 december 2017

Coeliakie en overgevoeligheid voor gluten, non-celiac-gluten-sensitivity (NCGS) zijn beide aandoeningen die worden veroorzaakt door het eten van glutenbevattende producten.

In hoeverre komen de aandoeningen coeliakie en glutensensitiviteit (NCGS) met elkaar overeen en wat zijn de verschillen?

Coeliakie en overgevoeligheid voor gluten, non-celiac-gluten-sensitivity (NCGS) zijn beide aandoeningen die worden veroorzaakt door het eten van glutenbevattende producten.

Bij NCGS is er geen sprake van de aantasting van de dunne darmwand door het gluten. Dat is wel het geval bij coeliakie. Er zijn wetenschappers die geloven dat NCGS een tijdelijke aandoening kan zijn. Dat is niet het geval bij coeliakie.

NCGS is niet beperkt tot mensen die het genotype HLA-DQ2 of HLA-DQ8 dragen, zoals wel bij coeliakie het geval is.  

Coeliakie komt bij één procent van de bevolking voor in gebieden waar tarwe en verwante granen tot het voedselpakket behoren. De frequentie waarmee NCGS zich voorkomt is (nog) niet te meten. Dat komt vooral omdat er (nog) geen bruikbare ‘biomarkers’ gevonden zijn, dat zijn stofjes in het bloed die zoals bij coeliakie  op de aandoening duiden.

Maar aangenomen wordt dat NCGS vaker voorkomt dan coeliakie.

Coeliakiepatiënten moeten nauwlettend worden gevolgd op hun dieettrouw, op eventuele tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, en op gelijktijdige aandoeningen.

« Terug

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'