Verschillen coeliakie en NCGS
Coeliakie en overgevoeligheid voor gluten, non-celiac-gluten-sensitivity (NCGS) zijn beide aandoeningen die worden veroorzaakt door het eten van glutenbevattende producten.
In hoeverre komen de aandoeningen coeliakie en glutensensitiviteit (NCGS) met elkaar overeen en wat zijn de verschillen?
Coeliakie en overgevoeligheid voor gluten, non-celiac-gluten-sensitivity (NCGS) zijn beide aandoeningen die worden veroorzaakt door het eten van glutenbevattende producten.
Bij NCGS is er geen sprake van de aantasting van de dunne darmwand door het gluten. Dat is wel het geval bij coeliakie. Er zijn wetenschappers die geloven dat NCGS een tijdelijke aandoening kan zijn. Dat is niet het geval bij coeliakie.
NCGS is niet beperkt tot mensen die het genotype HLA-DQ2 of HLA-DQ8 dragen, zoals wel bij coeliakie het geval is.
Coeliakie komt bij één procent van de bevolking voor in gebieden waar tarwe en verwante granen tot het voedselpakket behoren. De frequentie waarmee NCGS zich voorkomt is (nog) niet te meten. Dat komt vooral omdat er (nog) geen bruikbare ‘biomarkers’ gevonden zijn, dat zijn stofjes in het bloed die zoals bij coeliakie op de aandoening duiden.
Maar aangenomen wordt dat NCGS vaker voorkomt dan coeliakie.
Coeliakiepatiënten moeten nauwlettend worden gevolgd op hun dieettrouw, op eventuele tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, en op gelijktijdige aandoeningen.