« Terug

Nieuw brood met tritordeum niet glutenvrij!

tritordeum.jpg11 juli 2018

Een nieuw brood op de Nederlandse markt, gemaakt van het nieuwe graansoort Tritordeum, is niet geschikt bij coeliakie, al wordt anders gesuggereerd!

Gliadine

De broden liggen o.a. bij Albert Heijn en van bakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht. Het brood wordt aangeprezen als ’licht verteerbaar en met minder dan 40% gluten (gliadine) dan normaal tarwebrood’. Dit nieuwe graan bestaat uit een kruising van Triticum durum (harde tarwe) en een gerstsoort.

De NCV wil graag heel duidelijk maken dat het brood, gemaakt van Tritordeum, absoluut niet geschikt is voor coeliakiepatiënten en mensen met NCGS (Niet-Coeliakie Glutensensitiviteit). Het mag dan minder gluten bevatten dan tarwe, het bevat nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid gluten.

Spelt

Bij spelt hebben we in het verleden ook gezien dat dit veelvuldig als ‘glutenvrij’ werd bestempeld. In pannenkoekenrestaurants, bij de bakker etc. werden speltproducten verkocht als zijnde ‘geschikt bij glutenintolerantie’. We hopen van harte dat het met het nieuwe graan Tritordeum niet ook die kant op gaat.

Glutensensitiviteit

Hopelijk gaan alle bakkers en horecamensen er op de juiste manier mee om en is duidelijk dat het niet geschikt is voor mensen met coeliakie. In sommige mediaberichtgeving wordt al geschreven: ‘Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker te verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten’. Het wordt zelfs aanbevolen voor mensen met NCGS. En dat is natuurlijk geenszins het geval.

Dit brood is op geen enkele manier een optie voor mensen met coeliakie en glutensensitiviteit.

Update maart 2021

Er zijn onderzoeken waaruit mogelijk blijkt dat mensen met NCGS dit brood wel verdragen. We hebben naar aanleiding van de onderzoeken navraag gedaan bij deskundigen.

Zij geven aan dat het brood door de gluten hoe dan ook ongeschikt is voor mensen met coeliakie of dermatitis herpetiformis.

Voor mensen met NCGS ligt dat genuanceerder, omdat een deel van die mensen niet op gluten reageert, maar op andere bestanddelen in graan. Een algemene uitspraak is nu echter niet te doen omdat bij NCGS de exacte oorzaken van de klachten enerzijds nog steeds niet duidelijk zijn anderzijds meerdere factoren bij kunnen dragen aan de klachten.

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Wraps met kabeljauwfilet en groentejulienne

Lees meer over 'Wraps met kabeljauwfilet en groentejulienne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'