Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

De eerste coeliakiepatiënt

archeologie.jpg09 mei 2022

Coeliakie heeft niet altijd bestaan. Het is een ‘moderne’ ziekte, die pas ontstond toen de landbouw begon inclusief de teelt van tarwe, zo’n 10.000 tot 12.000 jaar geleden. De eerste coeliakiepatiënt die beschreven wordt in de medische literatuur is een jonge Italiaanse vrouw uit de eerste eeuw na Christus. Ze overleed toen ze 18 à 20 jaar oud was, waarschijnlijk aan ondervoeding als gevolg van coeliakie. Haar skelet werd gevonden bij archeologische opgravingen in Cosa, een plaatsje in Toscane.

Qua postuur leek ze op een kind, met fragiele botten die er slecht aan toe waren. Ze had duidelijk botontkalking. Met een lengte van 1,40 m was ze veel korter dan haar leeftijdsgenoten. Ook haar tanden vertoonden kenmerken van coeliakie, haar kaak was niet volgroeid en het tandglazuur ontbrak. Verder had ze een ijzertekort en bezat ze de genen die passen bij coeliakie.

Uit DNA-analyse van haar botten bleek dat ze veel vlees en vis gegeten had en minder plantaardige voeding. Kennelijk had ze wel een idee dat haar lichamelijke problemen werden veroorzaakt door wat ze at, maar wist ze niet precies wat haar zo ziek maakte. Dat was toen nog niet bekend. 

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er een verband gelegd tussen coeliakie en de consumptie van tarwe.

In de Romeinse tijd werd heel veel tarwe gegeten. Op een gemiddelde dag werkte een volwassene wel een kilo tarwe naar binnen in de vorm van brood en pap. In het gebied waar de jonge vrouw leefde, dreef de economie op de teelt van tarwe en olijven. Dat is haar uiteindelijk fataal geworden. Als ze had geweten dat ze beter geen brood kon eten, had ze mogelijk langer kunnen leven.

 

Bijbehorende publicaties: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20631553/ en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24706415/

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Gevulde focaccia met kaas en rucola

Lees meer over 'Gevulde focaccia met kaas en rucola'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'