« Terug

NVWA: Consument moet betere info krijgen over allergenen!

Uit eten.jpg25 mei 2022

Ondanks dat het wettelijk verplicht is, informeren de meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca hun klanten niet goed over welke allergenen - waaronder gluten - in het voedsel of gerecht verwerkt is. Dat blijkt na een inspectie van de NVWA (Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit) in 2021 onder ruim 5000 bedrijven. Bijna 3400 bedrijven kregen een waarschuwing en bijna 600 een boete.   

NCV-directeur Floris van Overveld bevestigt in het AD vandaag dat de kennis bij veel horecazaken nog tekortschiet over glutenvrij eten. ‘Het gaat er niet enkel om of een gerecht zelf glutenvrij is. Als de kok ernaast wél met granen in de weer is, kan er kruisbesmetting optreden.' Toch bespeurt hij een omslag ten goede. 'De horeca is zich hier steeds bewuster van, veel ondernemers willen zich bijscholen.' 

Lees hier het NVWA-bericht

« Terug

Archief > 2022 > mei

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Havermout paasnestjes

Lees meer over 'Havermout paasnestjes'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'