Volg ons
Ik kan niet tegen gluten. Wat heb ik?

Ik kan niet tegen gluten. Wat heb ik?

Heb je klachten en vraag je je al een tijd af wat je mankeert? Vage of heftige buikklachten, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel of vaak een bolle buik? Mogelijk ook ijzertekort of bloedarmoede of een vermoeidheid die maar niet overgaat? Of loopt je kind rond met buikpijn, eten ze moeilijk, zijn ze vaak moe en hebben ze misschien zelfs een groeiachterstand?

Als je één of meerdere van deze symptomen herkent kan dat erop duiden dat jij of je kind niet tegen gluten kunt! Wellicht is er sprake van coeliakie (spreek uit als seu-li-a-kie). Lees hieronder over meer de verschillende glutengerelateerde aandoeningen zoals coeliakie, dermatitis herpetiformis en glutensensitiviteit (NCGS).

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte en dus geen allergie of een intolerantie! Het is een aandoening waarbij door het eten van gluten de darmen beschadigen.

De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.

Lees meer over gluten en over coeliakie.

Glutensensitiviteit (NCGS)

We spreken van glutensensitiviteit, wanneer coeliakie is uitgesloten maar mensen wel goed reageren (klachten verdwijnen) op een glutenvrij dieet. Lees meer

Ziekte van Dühring

Heb je altijd last van jeukende blaasjes, bultjes of blaren? En zitten ze vooral op de buitenkant van je ellebogen, op je knieën, schouders en billen? Het kan zijn dat dermatitis herpetiformis, ook wel ziekte van Dühring, de oorzaak is. Niet iedereen met coeliakie heeft dermatitis herpetiformis. Maar omgekeerd heeft wel vrijwel iedereen met dermatitis herpetiformis beschadigingen in de dunne darm. Bij mensen met dermatitis herpetiformis zijn deze echter minder ernstig dan bij mensen met coeliakie. Lees meer

Filmpje Wat is coeliakie?

Filmpje Wat is coeliakie?

Wil jij aan iemand uitleggen wat coeliakie is? Laat dit leuke filmpje dan zien!

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Voordelen voor leden

  • Welkomstpakket ter waarde van ongeveer 40 euro
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944