« Terug

Nieuwe aflevering van de glutenvrije podcast

opname met lieke.jpg21 april 2025

In de nieuwste aflevering Coeliakie onder de loep, van Ancient DNA tot darmpjes op een chip duiken we in de fascinerende wereld van wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie. Zowel in Nederland als internationaal wordt er hard gewerkt aan meer kennis over deze auto-immuunziekte – en in deze aflevering hoor je daar alles over.

Te gast is Lieke Dillen, kennismanager bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Zij vertelt hoe de NCV ervoor zorgt dat jij als lid altijd op de hoogte blijft van de nieuwste en meest relevante wetenschappelijke ontwikkelingen rond coeliakie en het glutenvrije dieet.

Wat kun je verwachten in deze aflevering?
Je krijgt een boeiende update over uiteenlopende onderzoeken: van innovaties als minidarmpjes op een chip tot het analyseren van eeuwenoud DNA om de oorsprong van coeliakie beter te begrijpen. Ook wordt er ingegaan op het effect van kruisbesmetting binnen het lichaam en hoe onderzoekers dat momenteel bestuderen.

Kortom: een aflevering vol interessante inzichten en nieuwe kennis. Zeker de moeite waard voor iedereen die coeliakie beter wil begrijpen en op de hoogte wil blijven van actuele ontwikkelingen.

Beluister de aflevering via je favoriete podcastplatform of klik hier om direct te luisteren.

 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Scones

Lees meer over 'Scones'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'