Volg ons
Rol van de diëtist

Rol van de diëtist

Het glutenvrije dieet is de enige behandeling van coeliakie. Niet iedereen vindt het dieet even makkelijk en krijgt het snel onder de knie. Daarom is de rol van de diëtist ook zo belangrijk. Zeker in het begin. Om de cliënt op weg helpen en ondersteuning te blijven bieden.

Het landelijke advies aan nieuwe coeliakiepatiënten is om na de diagnose 3 tot 5 keer een bezoek te brengen aan een diëtist. Vanaf een jaar na de diagnose adviseren wij om nog eens per 1 tot 2 jaar naar de diëtist te gaan. In de Basisscholing besteden we aandacht aan de rol van de diëtist bij behandeling van coeliakie, de opbouw van het consult en waarom coaching zo van belang is. 

Diëtist als coach

Het is duidelijk dat de diagnose coeliakie voor de patiënten belangrijke consequenties heeft. Natuurlijk horen daar leefstijlaanpassingen bij waarbij de cliënt zichzelf tegen kan komen. “Hoe pak ik het aan, hoe hou ik het vol, en wat nou als…, waar haal ik de motivatie vandaan? Wat raak ik kwijt? Hoe ga ik daar mee om?” Dit zijn allemaal vragen die bij de cliënt kunnen spelen. De diëtist kan daar een belangrijke rol in vervullen met begeleiding en coaching.

Omdat deze begeleiding en coaching zo van wezenlijk belang is bij cliënten met coeliakie of een aanverwante glutenaandoening, besteden wij in het Diëtistennetwerk NCV regelmatig aandacht aan het onderwerp coaching.
Regelmatig staat het onderwerp op de agenda in de vorm van de Masterclass 'Coachende vaardigheden' van Hans van der Veen. Wil je meer hierover weten? Lees het achtergrondartikel dat Hans van de Veen schreef naar aanleiding van de masterclass: 'Ik wil niet maar ik moet wel'.

 

Méér dan gluten uit je eten!
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE