Coeliakie en huidaandoeningen

Coeliakiepatiënten ontwikkelen geregeld diverse huidaandoeningen. De huidziekten die kunnen voorkomen bij coeliakie zijn allemaal aandoeningen waarbij ontstekingen ontstaan door een ontregeld immuunsysteem. Het is nog niet bekend waarom deze tegelijk voorkomen.

DH

Chronische Urticaria (netelroos)

Netelroos is een zich in korte tijd ontwikkelende, vaak heftig jeukende uitslag van de huid, die begint met rode vlekjes en daarna in verdikte bleke plekken kan overgaan. De huidafwijkingen kunnen samenvloeien tot grotere vlakke plekken. Als netelroos langer dan zes weken aanhoudt, wordt het als chronisch gezien. Bij een recente studie werd deze chronische vorm iets meer gezien bij mensen met

coeliakie, en dan met name bij vrouwen. Uit een ander onderzoek bleek coeliakie de derde, veelvoorkomende auto-immuunziekte te zijn bij mensen met chronische urticaria. De oorzaak van de relatie met coeliakie is nog onbekend. Soms verminderen de klachten bij het volgen van het glutenvrij dieet. 

Atopische Dermatitis (eczeem)

Atopische dermatitis is een chronische ontstekingsziekte van de huid die vier keer vaker voorkomt bij mensen met coeliakie dan bij de algemene bevolking. Het wordt gekenmerkt door jeuk en pijn. De symptomen op de huid kunnen onder andere roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding en korstjes zijn. Atopische dermatitis komt vaker voor bij kinderen jonger dan vijf jaar. Naarmate de leeftijd vordert komt het minder vaak voor. In een onderzoek uit 2016 is beschreven dat bij ongeveer de helft van de mensen die deelnamen, volgens hun eigen waarneming, een glutenvrij dieet een positief effect op het eczeem had.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte van de huid. De ziekte wordt gekenmerkt door rode, vaak samenvloeiende jeukende plekken die bedekt zijn met dikke schubachtige schilfers. Deze bevinden zich meestal op de ellebogen, knieën, hoofdhuid, rug en de billen. Psoriasis kan samengaan met allerlei andere auto-immuunziekten waaronder ook coeliakie. De meest recente onderzoeksgegevens laten zien dat bij patiënten met psoriasis en coeliakie een glutenvrij dieet beide ziekten kan verbeteren.

Rosacea 

Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Deze aandoening, die vooral bij vrouwen voorkomt, treedt meestal op tussen het dertigste en vijftigste levensjaar, en wordt vooral gekenmerkt door roodheid in het gezicht. Er is sprake van zowel oppervlakkige bloedvaatjes (couperose) als algehele roodheid, met name van de wangen en de neus. Soms hebben patiënten daarbij ook nog last van bultjes en puistjes. Rosacea is in feite een ontstekingsziekte die ontstaat doordat het immuunsysteem ontregeld is. Vandaar dat de aandoening ook regelmatig gerapporteerd wordt in combinatie met andere aandoeningen waarbij het immuunsysteem ontregeld is, zoals coeliakie.

Alopecia areata

Alopecia areata is een ziekte aan de haarwortels die zorgt voor haaruitval. Hierdoor kunnen een of  meerdere kale plekken ontstaan. Dit kan beperkt blijven tot de hoofdhuid, maar ook elders op het lichaam plaatsvinden. De aandoening komt voor bij zo’n twee procent van de totale bevolking, bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Hoewel de oorzaak van deze aandoening niet helemaal zeker is, wordt gedacht dat het gaat om een stoornis van het immuunsysteem. Onderzoeken hebben laten zien dat er een verband is tussen alopecia areata en coeliakie. Bovendien heeft een glutenvrij dieet ook hier een duidelijk positief effect.

Cutane vasculitis

Bij cutane vasculitis gaat het om een vaatontsteking in de huid. Door de ontsteking raken de bloedvaten beschadigd, waardoor er op de huidverkleuringen ontstaan die lijken op bloeduitstortingen. Onderzoeken hebben een verband laten zien met coeliakie. Er zijn voorbeelden van mensen bij wie de klachten sterk verminderd en door een glutenvrij dieet.

Verschil kinderen en volwassenen

Atopische dermatitis komt vaker bij kinderen voor. Het is nog niet precies bekend hoe vaak bovengenoemde ziekten in het algemeen bij coeliakie voorkomen. Het is dan ook verder nog niet te zeggen in welke mate de ziekten bij kinderen en volwassenen voorkomen. Er zijn grote verschillen zichtbaar wat betreft het moment waarop de huidklachten zich bij iemand met coeliakie openbaren. Dit kan ontstaan voorafgaand aan de diagnose coeliakie, maar ook tijdens het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Het kan wel zo zijn dat het volgen van een glutenvrij dieet een positief e!ect heeft op de huidproblemen.

Belangrijk

Voor huisartsen, huidartsen en natuurlijk de patiënten zelf is het belangrijk om bij huidaandoeningen alert te zijn of coeliakie mogelijk een rol speelt. Dat heeft namelijk grote consequenties voor de behandelstrategie, omdat een glutenvrij dieet in dat geval de klachten vaak (enorm) kan verlichten.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'