Volg ons

Headerfacebook

Aanpak forse onderdiagnose coeliakie

Vandaag is het de Internationale Dag van de Coeliakie. Wereldwijd wordt deze week aandacht gevraagd voor mensen met glutenintolerantie. Vooral de forse onderdiagnose bij kinderen en familie staat centraal in deze Week van de Coeliakie. Dat moet veranderen!

Familiescreening

BannerhomepageIn de Week van de Coeliakie staat ieder mens met glutenintolerantie centraal. Ook degene die het nog niet weet, en dat zijn er velen! De NCV richt deze week de schijnwerpers op de onderdiagnose onder familieleden van mensen met coeliakie. Dat doen we met de campagne ‘Coeliakie. Het zit in de familie’.Daarbij hebben we onze leden hard nodig!  Kijk op www.hebikcoeliakie.nl! We hebben je hulp hard nodig.

Onderdiagnose bij kinderen

Onderdiagnose bij kinderen

Als je glutenintolerantie hebt - en dat geldt voor 1% van de bevolking - verdraagt je lichaam geen gluten, ofwel eiwitten die veel voorkomen in granen zoals tarwe, gerst en rogge. En dat zit in héél véél voedingsmiddelen.

Maar 1 op de 7 mensen krijgt intussen de diagnose. Dat is een heel ernstige zaak. Gemiddeld loopt iemand zeven jaar met vaak ernstig lichamelijke klachten rond zoals diarree, verstopping, buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn etc. voordat deze levenslange auto-immuunziekte wordt ontdekt.

Bij kinderen is dat niet anders. Maar liefst 80% van de gevallen van coeliakie bij kinderen wordt niet gediagnosticeerd. Dat moet heel snel veranderen; onderdiagnose kan gezondheidsschade veroorzaken zoals onvoldoende gewichtstoename, groeistoornissen, vertraagde puberteit, chronische vermoeidheid en botontkalking.

Daarvoor waarschuwt deze week de AOECS, de Europese Koepel van coeliakie-organisaties waaronder de Nederlandse Coeliakie Vereniging, samen met de ESPGHAN, het Europees genootschap voor maag-darm-leverziekten en voeding van kinderen.

Zij hebben een Manifest voor Verandering opgesteld waarin ze pleiten voor nationale opsporingsprogramma’s.  

Want coeliakie is de meest voorkomende aan voeding gerelateerde chronische ziekte bij kinderen in Europa. En de laatste tientallen jaren is sprake van een toename van de ziekte bij kinderen. De onderdiagnose kan leiden tot veel daarmee verband houdende, ernstige, gezondheidsproblemen.
Volgens ESPGHAN en AOECS moetendrie stappen worden gezet om in Europa te komen tot een vroege diagnose van coeliakie:

  1. Groter publiek bewustzijn voor coeliakie bij kinderen
  2.  Groter bewustzijn bij zorgprofessionals voor coeliakie, voor de symptomen van de ziekte en voor groepen met een hoog risico voor de ziekte
  3. Vaststellen van nationale opsporingsprogramma’s ten behoeve van vroege herkenning van coeliakie bij kinderen 

Wat deden we in 2017

Ben je benieuwd wat we in 2017 allemaal organiseerden en voor elkaar kregen in de week van de coeliakie. Lees dan hier verder.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.