Volg ons

Horeca Nederland wil liever geen mensen met voedselintolerantie

1 september 2014

De nieuwe wetgeving voor verpakte en onverpakte producten die op 1 december a.s. ingaat is ook van toepassing op horecagelegenheden. In juli heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een document gepubliceerd met afspraken met VWS over de toepassing van de komende allergenenwetgeving in Nederland.

Hierbij is de mogelijkheid gecreëerd dat bedrijven geen allergeneninformatie verstrekken en de melding Het is niet uitgesloten dat onze gerechten allergenen bevatten op hun menukaart plaatsen. Ook wordt in het document gesproken over een e-learning module. Deze module moet echter nog opgesteld worden. 

Het een en ander leidt er toe dat voor mensen met coeliakie het buiten de deur uit eten gaan alleen maar lastiger gaat worden. En dit terwijl 60% van de mensen dit al niet deed. De wet had er toe moeten leiden dat het juist makkelijker zou worden. Bovendien wordt in alle plannen niet gesproken over contaminatie wat voor mensen met coeliakie een groot risico vormt.

Het ministerie van VWS heeft de afspraken bevestigd, maar geeft aan zelf met een officiële en bindende uitwerking te komen die pas inhet najaar door de NVWA op haar website wordt gepresenteerd. Er wordt nog verder gewerkt en nagedacht over de uitwerking van toezicht en handhaving bij de andere sectoren, zoals de bakkers en de slagers. 

Het concept Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen is al genotificeerd bij de Europese Commissie. Hierin zijn verschillende mogelijkheden beschreven om allergeneninformatie te geven (schriftelijk, elektronisch of mondeling), maar daarin zijn geen uitzonderingen opgenomen over wanneer er geen informatie verstrekt hoeft te worden.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging  (NCV) zal in oktober samen met een aantal andere patiëntenorganisaties een gesprek voeren met VWS en de NVWA omdat volgens hen de gepubliceerde afspraken in strijd zijn met de uitgangspunten van de wetgeving.

Hoofd diëtetiek van de NCV Esther Melenberg: ‘Ondertussen hebben we een eigen educatiemodule ontwikkeld en een controle procedure voor horecaondernemers die wel graag mensen met coeliakie in hun zaak willen verwelkomen; de NCV Horeca-alliantie. Verspreid over het land zijn door de NCV getrainde diëtisten en voedingskundigen druk bezig.  Een toenemend aantal zaken meldt zich, waaronder een grote pizzaketen. McDonalds is ook al aangesloten met een aantal filialen. Het is dus heel goed te doen.  Die ondernemers zelf begrijpen dat er wel uitgebreide informatie (en een zekere garantie) moet komen voor het groeiend aantal mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten. Nu de brancheorganisatie en de wetgever het blijkbaar niet met elkaar eens zijn geworden met een onwerkbaar compromis als resultaat, gaan we het zelf wel oplossen  in de markt. Horecaondernemers zelf zien het probleem niet zo…’  

Meer informatie

Wilt u hier meer weten over etiketten lezen en de nieuwe wet, lees hier het artikel dat eerder in Glutenvrij Magazine is verschenen.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944