Volg ons

Weer stap op weg naar nieuwe behandelmethode coeliakie

2 mei 2014

Een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Australische Monash University heeft in beeld gebracht hoe de afweercellen (T-cellen) van coeliakiepatiënten met het DQ2-antigen (de overgrote meerderheid) reageren op gluten. Daar bleek in alle gevallen een bijna identieke T-cel bij betrokken. De resultaten van de studie, gepubliceerd in Nature Structural & Molecular Biology, zouden op den duur kunnen leiden tot een nieuwe therapie.

Coeliakie ontstaat door een afweerreactie van het immuunsysteem in de dunne darm op bestanddelen van het eiwit gluten. Die reactie komt uitsluitend voor bij mensen die drager zijn van de antigenen HLA-DQ8 en/of HLA-DQ, waarbij rond 95 procent van alle patiënten met coeliakie in elk geval drager is van het HLA-DQ2 genotype. De enige therapie is een strikt glutenvrij dieet.

Een onderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft in samenwerking met collega’s van de Australische Monash University en met behulp van röntgenkristallografie, gedetailleerd in beeld gebracht op welke wijze de afweercellen (T-cellen) van patiënten met het DQ2-antigen reageren op bestanddelen van gluten. Uit de studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Nature Structural & Molecular Biology, blijkt dat patiënten met coeliakie verrassend op elkaar lijken: bij iedere coeliakiepatiënt is een bijna identieke T-cel betrokken bij het ontstaan van de ziekte.

Volgens prof. dr. Frits Koning, die aan Nederlandse kant het onderzoek leidde, kunnen de uitkomsten perspectief bieden op nieuwe manieren van behandelen. ‘Zouden we er in slagen specifiek deze T-cellen uit te schakelen, dan komt een therapie anders dan het glutenvrij dieet in zicht,’ zegt hij in Cicero, het blad van het LUMC.

Een volgende stap in het onderzoek is het vinden van een stof die alleen de T-cellen van het immuunsysteem blokkeert die op gluten reageren. ‘Aan een dergelijke stof zouden we dan een toxine kunnen koppelen die door de T-cel wordt opgenomen en de cel vervolgens uitschakelt. Dat kunnen we alleen doen omdat alle patiënten zo gelijk blijken te zijn in hun reactie op gluten.’

Was dat niet het geval, dan zou voor iedere patiënt een ander specifiek molecuul moeten worden ontworpen dat de op gluten reagerende T-cellen opspoort en uitschakelt.

Nature Structural & Molecular Biology (2014) doi: 10.1038/nsmb.2817

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944