Volg ons

Een nuttig blog

26 februari 2014

Op internet wordt een hoop onzin verteld over gluten. Maar soms kom je iets heel zinnigs tegen, dat ook nog aardig is om te lezen. Zo'n voorbeeld is het blog I am a Foodie.

'Good to Know: Wat is het verschil tussen tarweallergie, coeliakie (glutenintolerantie) en glutensensitiviteit?' Zo luidt de kop boven dit blog op 23 februari.

En de auteur - Gaby Herweijer - begint aldus: 'De één mag geen tarwebrood, maar wel speltbrood. De ander mag geen tarwebrood én geen speltbrood. Verwarrend, maar waar. Naast de vele hype-diëten die gluten en tarwe afraden, zijn er ook mensen die er écht niet tegen kunnen. Je kunt namelijk een tarwe-allergie hebben, maar ook coeliakie/glutenintolerantie of glutensensitiviteit.'En vervolgens legt ze glashelder uit wat wat is, wat de gevolgen zijn en wat voor dieet je in ieder van die gevallen moet volgen.

Gaby Herweijer weet dan ook dubbel goed waarover ze het heeft. Niet alleen heeft ze zelf coeliakie, ook is ze als gespecialiseerd diëtiste lid van het Diëtistennetwerk van de NCV. Hier wordt meteen duidelijk wat een verschil dat maakt.

Overigens zijn er (veel) meer leuke en/of interessante blogs over coeliakie, leven met een glutenvrij dieet en dergelijke. De meeste niet zo professioneel opgezet als I am a foodie.

Hieronder een paar voorbeelden (uit vele).

Coeliakie, wat nu? Een bakkersvrouw ontdekt dat ze coeliakie heeft. Haar man vindt er wat op... 

Glutenvrij reizen Marjolein Buis is professioneel rolstoeltennisster en reist als zodanig de wereld af. Ze heeft het Ehlers-Danlos Syndroom, een bindweefselziekte die dikwijls - en dus ook in haar geval - samengaat mmet coeliakie en een lactoseintolerantie. Dat verhindert haar niet om op topniveau te tennissen. Samen met Esther Vergeer won ze goud in het damesdubbelspel bij de Paralympics in Londen 2012.

Hallo Hashimoto Ook Muriel Conen heeft een auto-immuun ziekte: de ziekte van Hashimoto, die zich uit in hypothyreoïdie, een te trage schildklier, en veel complicaties meebrengt. Deze ziekte gaat vaak samen met coeliakie en in haar geval dus ook.

Glutenvrijw mama Annemiek Ziessen is moeder van Alexander (en nog twee dochters), die coeliakie heeft. Over glutenvrij opvoeden, koken - en vertrouwen hebben in de juffen op school.

En  op Pinterest vindt u veel glutenvrije recepten (zoek op glutenvrij, gluten free of gluten-free en er komt héél veel). Onder andere ook op deze pagina, ook van Muriel Conen: Pinterecept

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944