Volg ons

Onjuist bericht in de Volkskrant

22 juli 2013

Het venijn zit in de staart. Een (optimistisch) artikel over de mogelijkheid van uitschakeling van het gen dat Down veroorzaakt, eindigt met een stelling die wel érg simplistisch is, om niet te zeggen onjuist. De Volkskrant schrijft, op 21 juli 2013:

‘Downpatiëntjes hebben bijvoorbeeld meer kans op coeliakie of glutenintolerantie. [volgt een citaat van ‘Down-specialist Michel Weijerland uit het Rijnland Ziekenhuis:] “We hebben ontdekt dat je dat op een heel simpele manier kunnen voorkomen door tussen de vierde en zesde maand de borstvoeding aan te vullen met gluten.” Was dat maar waar! Ook in Nederland is de richtlijn nu (terecht of ten onrechte) dat baby’s het beste gluten in de voeding kunnen krijgen tussen vier en zes maanden. Maar coeliakie is daarmee nog niet verdwenen…

Weijerland verwijst naar een Zweedse studie, waarover ook wij bericht hebben en waarin wordt gesuggereerd – aan de hand van een vergelijkende studie, na een ‘coeliakie-epidemie’ in Zweden – dat het percentage gediagnosticeerde gevallen van coeliakie ‘significant’ verminderde nadat de leeftijd voor de introductie van gluten in de babyvoeding was teruggebracht naar vier maanden (terwijl die leeftijd eerst verhoogd was, hetgeen de ‘epidemie’ tot gevolg had). Maar zelfs dan komt coeliakie nog altijd twee keer zoveel voor in Zweden (2 procent) als in de rest van Europa. Bovendien maakt de studie niet duidelijk waarom en hoe dit zo zou werken, in welke omstandigheden en hoeveelheden de gluten werd geïntroduceerd. Al deze bezwaren zijn duidelijk verwoord in het wetenschappelijke artikel van coeliakie-specialisten Sabine Vriezinga en Luisa Mearin in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944