Volg ons

Nederlands Bakkerij Centrum stuurt nieuwsbrief over speltbrood

28 maart 2013

Met de titel 'NBC Kennisloket en NCV: Spelt(brood)-alarm!' heeft het Nederlands Bakkerij Centrum aan al haar klanten uitleg gegeven omtrent speltbrood.

De volgende informatie is door het NBC verstrekt:

Wij vragen mede namens de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) dringend aandacht voor uw communicatie over speltbrood. Regelmatig wordt speltbrood namelijk, ten onrechte, verkocht met het predicaat glutenvrij of glutenarm. Dit wekt de indruk dat speltbrood geschikt zou zijn voor mensen met Coeliakie (glutenallergie), maar dit is uitdrukkelijk niet het geval. Er komen bij de NCV steeds vaker berichten binnen van consumenten die na het eten van dergelijk “glutenvrij” speltbrood ziek worden. De vereniging heeft ons daarom gevraagd u nogmaals te wijzen op deze misvatting.

Spelt is de voorloper van tarwe en vertoont sterke overeenkomsten in eigenschappen, waaronder de toxiciteit van gluten. Bovendien bevatten veel speltbroodmixen ook extra tarwegluten om de bakkwaliteit te verhogen.
Gluten zorgen bij mensen met coeliakie voor beschadiging van het dunne darmslijmvlies. De enige effectieve behandeling is het volledig weglaten van producten die gluten bevatten. Het is daarom voor u als bakker van groot belang om uw klanten juist te informeren.

Meer weten?
- Speltbrood en glutenvrij?
- Glutenallergie en de aanduiding glutenvrij
- Voedselallergie en voedselintolerantie
- Risico's op kruisbesmetting en maatregelen ter voorkoming
- Declaratie van allergenen op het etiket      

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944