Volg ons

Glutenvrij dieet de enige behandeling voor mensen met coeliakie

24 januari 2013

In de pers verschijnen artikelen over (Nederlands) onderzoek naar middelen die gluten in het lichaam (helpen) afbreken. Uit deze artikelen zou ten onrecht de conclusie getrokken kunnen worden dat er een middel op de markt is dat mensen met coeliakie kunnen innemen, in plaats van het glutenvrij dieet te volgen. Dat is een onjuiste conclusie.

De conclusie van het onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) over het middel ANPEP is de volgende: ANPEP lijkt veilig en goed te worden verdragen door mensen met coeliakie. Het is een conclusie naar aanleiding van een eerste fase in een studie. Meer vervolgstudies zijn nodig. De eerste fase richt zich op mogelijke toxische reacties die ANPEP in het menselijk lichaam teweeg brengt. De werking van het middel wordt pas in de volgende fasen bestudeerd. Daar is dus in dit stadium nog niets over te zeggen.

Op dit moment is het glutenvrije dieet de enige behandeling voor mensen met coeliakie.

(In het maartnummer van Glutenvrij Magazine zullen we dieper ingaan op dit onderwerp, dat ook tijdens de Nederlandse Coeliakie Dag in april uitgebreid aan de orde zal komen)

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944