Volg ons

Terugkijken op een geslaagde Internationale Coeliakie Dag 2015

18 mei 2015

Via social media werd er op 16 mei druk getwitterd en gepost. Aandacht vragen voor coeliakie blijft belangrijk voor al diegenen die de diagnose al hebben, maar ook voor diegenen die nog niet weten dat ze coeliakie hebben. Dit jaar was het thema ‘ Als glutenvrij eten geen keuze is’.

Doordat het glutenvrij dieet door dieetgoeroe’s wereldwijd gepropagandeerd wordt als een gezond dieet voor iedereen wordt de sociale acceptatie voor diegenen die het dieet moeten volgen minder. Steeds meer mensen met coeliakie worden geconfronteerd met opmerkingen als ‘ ach je kunt toch wel 1x smokkelen’.

Fabienne Meijer schreef voor de  NCV in de weken voorafgaand aan de Internationale Coeliakie Dag 2015 een column waarbij ze melding deed van al dit – toenemend- onbegrip.

Tegelijkertijd is coeliakie nog steeds een zwaar ondergediagnosticeerde aandoening. En ook mensen die met ongediagnosticeerde aandoeningen zoals  Dermatis Herpetiformis en NCGS (Non Celiac Glutensensitivity=glutensensitiviteit) rondlopen hebben hard onze steun nodig om aandacht te vragen voor adequate diagnostiek.

Er is een verband tussen de hype en onderdiagnostiek;  een glutenvrij dieet volgen omdat het sowieso gezond voor je zou zijn zorgt juist voor het in stand houden van  onderdiagnostiek. Want als je de aandoening hebt, zonder het te weten, en je begint op eigen houtje aan een glutenvrij dieet vanwege vermoeidheids-  of pijnklachten, dan is het later voor een arts heel moeilijk om de diagnose te stellen.  Bevordering van de diagnostiek begint dus met het stoppen om op eigen houtje te beginnen aan een glutenvrij dieet.  Uit onderzoek blijkt dat een door een arts gestelde diagnose zorgt voor de beste dieettrouw wat weer leidt tot een fit en gezond leven.

Het komende najaar start de NCV met een campagne ter bevordering van adequate diagnostiek Coeliakie, DH en NCGS. En de rest van de 364 dagen blijven we ons inzetten voor iedereen die om medische reden een glutenvrij dieet moet volgen!!

Naar aanleiding van onze oproep om op de Internationale Dag van de Coeliakie ons te laten weten wat jullie aan het doen waren, hebben we leuke reacties gekregen. De winnaars worden binnenkort bekend gemaakt!

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944