Volg ons

Nationaal Schoolontbijt 2011 heeft aandacht voor glutenvrij!

2 september 2011

Het Nationaal Schoolontbijt en de NCV werken dit jaar samen om alle kinderen, dus ook kinderen met coeliakie, mee te laten doen met het Nationaal Schoolontbijt.

Elk jaar organiseert Voorlichtingsbureau Brood Het Nationaal Schoolontbijt. Het ontbijt vindt dit jaar plaats van 1 t/m 4 november. Voor kinderen met coeliakie is dit ontbijt vaak geen pretje. De NCV heeft daarom contact gezocht met de organisatie om te bekijken wat hieraan kan worden gedaan. Een compleet glutenvrij ontbijt is helaas nog niet geregeld, maar door de publiciteit en een checklist te ontwikkelen is er een stap gezet in de goede richting. 

Debora van Zee van Voorlichtingsbureau Brood: "De reacties die we krijgen op het ontbijt gaan vaak over allergieën. We hebben altijd de allergie-informatie van de ontbijtproducten online staan. Maar we krijgen van ouders van kinderen met coeliakie reacties dat ze teleurgesteld zijn dat hun kind niet mee kan doen. We leggen dan uit waarom we er niet voor kunnen zorgen dat er voor elk kind met een allergie een apart ontbijt is. Coeliakie is niet de enige voedselovergevoeligheid die er speelt. Er zijn ook veel kinderen met (daarnaast ook) een koemelkallergie, of bijvoorbeeld een kippeneiallergie. Ook zijn er diverse combinaties van allergieën. Helaas kunnen we logistiek gezien niet voor al deze allergieën een volledig ontbijt beschikbaar stellen. We zorgen altijd wel voor meerdere belegsoorten. Maar voor coeliakiepatiënten is het grootste probleem natuurlijk het brood zelf. Dit wordt geleverd door diverse bakkers. Voor hen is het vrijwel onmogelijk om gegarandeerd glutenvrij brood af te leveren. Dit heeft onder andere te maken met kruisbesmetting. Met de NCV hebben we daarom bekeken of we iets extra's kunnen doen aan de informatievoorziening."

Bianca Rootsaert, directeur NCV: "We zijn erg blij met de samenwerking. Meer bekendheid voor de situatie van kinderen met coeliakie is erg belangrijk. Door samen te werken aan Het Nationaal Schoolontbijt kunnen we de kennis onder leerkrachten, maar ook onder bijvoorbeeld de ouders van vriendjes vergroten en de situatie bespreekbaar maken. Dat is het hoofddoel. Daarnaast richten we ons ook op de ouders. We realiseren ons dat veel ouders inmiddels zelf weten hoe ze met een situatie als het schoolontbijt om moeten gaan; ouders met kinderen met coeliakie zijn bijna voedingsdeskundigen! Maar voor degenen die dit niet weten, maken we de checklist. Zo kan ieder kind meedoen met Het Nationaal Schoolontbijt. Het mooiste zou zijn als we uiteindelijk ook ieder kind een pakketje kunnen geven met glutenvrij brood erin. Dat is uiteindelijk wel ons streven!"

Website Nationaal Schoolontbijt: www.schoolontbijt.nl.

Nationaal Schoolontbijt 2011 heeft aandacht voor glutenvrij!
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944