Volg ons

Coeliakie en het Glutenspectrum

5 juli 2011

In toenemende mate verschijnen er wetenschappelijke artikelen die melding doen van het zogenaamde "Glutenspectrum". Een scala van aandoeningen die zich uit door een lichamelijke reactie op gluten.

Aan de minst ernstige (medisch gezien) zijde van dit spectrum bevinden zich mensen die glutengevoelig zijn en aan de meest ernstige kant mensen met (refractaire) coeliakie en/of Dermatitis Herpetiformis. Glutengevoeligheid wordt medisch niet gezien als een allergie of een autoimmuun reactie, de klachten kunnen in de praktijk echter wel hetzelfde zijn als bij mensen met coeliakie. Bij de helft van de mensen met glutengevoeligheid werd het 'coeliakiegen' HLADQ2/DQ8 aangetroffen, bij de andere helft niet. Het zijn mensen bij wie een biopt in de darmen geen schade laat zien, maar ze knappen wel zienderogen op van een glutenvrij dieet.

Het bestuur en de Medische Adviesraad van de NCV volgen deze wetenschappelijke ontwikkelingen nauwlettend en zullen via de website en Glutenvrij Magazine leden en andere geinteresseerden in coeliakie en het glutenvrije dieet blijven informeren

Recent gepubliceerd: Subclinical celiac disease and gluten sensitivity - Mohammad Rostami Nejad et al.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944