Volg ons

Go-Tan kroepoek mogelijk besmet met gluten

12 oktober 2015

Onze leden kunnen beter alle (van nature glutenvrije) kroepoekproducten van Go- Tan mijden aangezien er toch gluten in zijn gevonden, meldt Go- Tan uit eigen beweging aan de NCV. Het bedrijf zoekt momenteel uit bij welke kroepoekproducten de besmetting heeft plaatsgevonden. De kruisbesmetting geldt niet voor de sauzen van Go-Tan met een glutenvrije claim.

Lees hier de verklaring van Go-Tan.

De kroepoek van het betreffende merk is een product dat van nature uitsluitend glutenvrije ingrediënten bevat. Go-Tan hoeft de kruisbesmetting dus niet te melden, omdat er wettelijk gezien geen reden toe is als er geen glutenvrije claim is gedaan. Met andere woorden, de melding ‘kan sporen van...bevatten’, is niet wettelijk verplicht, al wordt dat vaak wel gedacht.

Dat ook van nature glutenvrije producten (zoals rijstmeel, tapiocameel of quinoa) gluten kunnen bevatten door kruisbesmetting is dankzij eerder onderzoek al enige tijd bekend. Het is een grote zorg van de NCV die hiervoor geregeld waarschuwt.

Tijdens het productieproces, het vervoer of opslag kunnen bijvoorbeeld glutenvrije graansoorten besmet raken. Zo blijkt soms tapiocameelbesmet met gluten als het naast een glutenbevattende meelsoort wordt verkocht. De ene keer zal een fabrikant een melding maken zoals ‘kan sporen van gluten bevatten’, de andere keer niet.

Wilt u er zeker van zijn een glutenvrij product te kopen, kies dan in ieder geval voor een product met een glutenvrije claim. Wilt u optimale veiligheid, kies dan een product met een officieel glutenvrij logo. Dan is zeker dat de juiste testen en procedures zijn gebruikt om aan te tonen dat het product glutenvrij is.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944