Volg ons

NVWA verbiedt Go-Tan kroepoek zonder sticker

20 oktober 2015

Go-Tan mag per direct geen kroepoek meer verkopen zonder waarschuwingssticker ‘Bevat gluten’ op de verpakkingen, aldus een besluit van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) vandaag.

Deze beslissing komt nadat vorige week Go-Tan zelf aan de NCV had gemeld dat mensen met coeliakie, NCGS en dermatitis herpetiformis, beter de kroepoekproducten konden mijden vanwege een mogelijke kruisbesmetting met gluten.

Uit de eerste testresultaten blijkt nu in bepaalde varianten van Go-Tan kroepoek enorm veel gluten te zitten, soms meer dan 2000 ppm. Vermoedelijk is bij deze hoge getallen toch een allergeen in de kroepoek verwerkt, mogelijk tarwemeel, wat enorme hoeveelheden gluten bevat, aldus testlaboratorium Nutrilab.

De onderzoeken naar de besmette Go-Tan producten zijn nog gaande; onduidelijk is om welke kroepoek producten het gaat. Wij raden iedereen met coeliakie, NCGS en dermatitis herpetiformis ten strengste aan alle Go-Tan kroepoek niet te gebruiken.

De term kruisbesmetting is hier overigens niet meer van toepassing, of ‘kan sporen van gluten bevatten’. Dan gaat het namelijk in de regel om niet veel meer gluten dan boven de norm van 20 ppm.

Ook in de vijf varianten van Jumbo Borrelkroepoek zijn mogelijk gluten verwerkt, wat het etiket niet vermeldt. Mogelijk komt de kroepoek uit dezelfde productielijn, wat we verder zullen uitzoeken. Jumbo stelde overigens zelf onmiddellijk een recall in op 15 october. Klanten kunnen het product (zonder aankoopbon) terugbrengen bij alle Jumbo winkels.

De NCV houdt u vanzelfsprekend verder op de hoogte van het lopende onderzoek naar de Go-Tan kroepoek.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944