Volg ons

Coeliakie geeft geen hoger risico op dementie

26 oktober 2015

Coeliakie geeft geen hoger risico op dementie, zo heeft vorige maand een Amerikaans/Zweedse onderzoeksgroep ontdekt.

De onderzoekers wilden weten of de veronderstelling waar is dat bij een glutenvrij dieet de kans op dementie vermindert, omdat het ook ‘de mist in het hoofd’ van patiënten met coeliakie doet optrekken.

Deze ‘mist in het hoofd’ valt onder de coginitieve symptomen van coeliakie en is doorgaans voorbijgaande aard. Hoe vaak dat verschijnsel zich voordoet, is overigens niet vastgesteld, noch is de oorzaak duidelijk.

Maar vooral in de VS, en ook elders wordt om die reden het glutenvrije dieet voor niet-coeliakiepatiënten als heilzaam aanbevolen, en leeft de veronderstelling dat het de kans op dementie zou verminderen.

De Amerikaans/Zweedse onderzoeksgroep onderzocht een groep oudere Zweedse coeliakiepatiënten (8846 mensen) met een controlegroep (43.474 mensen). De gemiddelde leeftijd in beide groepen was 63 jaar, en 56 procent was vrouw.

Over een periode van ruim acht jaar werd in de coeliakiegroep bij 4,3 procent van de mensen dementie gediagnosticeerd, en bij 4,4 procent in de controlegroep. Bij coeliakiepatiënten kwam vasculaire dementie - veroorzaakt door een stoornis in de doorbloeding van de hersenen - in geringe mate vaker voor, maar Alzheimer niet.

De eindconclusie van het onderzoek: coeliakie bergt niet een hoger risico op dementie in zich.

Risk of Dementia in Patients with Celiac Disease: A Population-Based Cohort Study
Lebwohl B, et al. J. Alzheimer’s Dis. 2015 Sep 29. doi 10.3233/JAD-150388

De Nederlandse samenvatting van dit onderzoek vindt u in ons Kenniscentrum voor leden.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944