Volg ons

Cruciale rol diëtist bij glutenvrij dieet

9 november 2015

Een gespecialiseerde diëtist speelt een cruciale rol bij het volgen van een gezond glutenvrij dieet. Zeker als alleen de gluten worden weggelaten uit voeding, is er een grote kans op tekorten wat betreft vezels, vitamine B, ijzer en sporenelementen. Dat is de conclusie van een internist en diëtist van een coeliakiekliniek in Boston, die recent een studie uitvoerden.

Eerder Nederlands onderzoek van Wageningen Universiteit - in 2014 samenwerking met de NCV uitgevoerd - onderstreept deze conclusie. Veel mensen met een glutenvrij dieet blijken te veel verzadigd vet te eten (14 energie % i.p.v. de aanbevolen 10%) en te weinig vezels (19 gram i.p.v. de aanbevolen 35 gram).

De oude instructie bij coeliakie, vermijden van gluten, is dus niet genoeg. Extra voedingssupplementen en een terugkerende controle van een gv-dieet o.a. moeten onderdeel zijn van de behandeling en het volgen van de coeliakiepatiënt, vinden de Amerikaanse onderzoekers. 

Voor meer informatie over gezond glutenvrij eten kunt u ook terecht bij een van de diëtisten bij u in de buurt uit ons diëtistennetwerk. Deze diëtisten zijn speciaal geschoold op het gebied van gezonde voeding bij coeliakie. 

Meer over het onderzoek leest u hier.

 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944