Volg ons

Weet jouw apotheek dat je coeliakie hebt?

26 maart 2019

Vrijwel ieder geneesmiddel bestaat naast de werkzame stof uit een aantal hulpstoffen. Zo wordt af en toe tarwezetmeel als vulmiddel gebruikt.

Er is een ontmoedigingsbeleid om tarwezetmeel te gebruiken, maar het kan nog steeds in geneesmiddelen voorkomen. Geneesmiddelfabrikanten zijn verplicht de samenstelling van hun geneesmiddelen op te geven bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG is in Nederland verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geneesmiddelen die op de markt zijn. Via de Geneesmiddelen Informatiebank (GIB) van het CBG kun je nazoeken of het geneesmiddel dat je gebruikt tarwezetmeel en dus gluten bevat.

Het kan voorkomen dat een fabrikant via een door het CBG goedgekeurde wijziging het tarwezetmeel heeft vervangen door een andere hulpstof. Toch kunnen er dan nog partijen in omloop zijn met de oude samenstelling waarin mogelijk wel gluten aanwezig zijn. Controleer daarom bij twijfel altijd de bijsluiter voor de exacte samenstelling van het betreffende geneesmiddel. 

TIP: breng jouw apotheek op de hoogte!
Het is ook belangrijk dat jouw apotheek op de hoogte is van jouw glutenintolerantie. Heb je dat nog niet doorgegeven? Geef het dan door bij je volgende bezoek. Zodoende kan voortaan bij ieder geneesmiddel dat je krijgt voorgeschreven automatisch worden gecontroleerd of het tarwezetmeel bevat.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944