Volg ons

Aanvullend bloedonderzoek bij kind met coeliakie hoeft niet uitgebreid

17 december 2015

Herhalen van uitgebreid aanvullend bloedonderzoek na de diagnose is doorgaans onnodig bij kinderen met coeliakie, tenzij er tegenaanwijzingen zijn zoals achterblijvende groei of vermoeidheid. Dat is de conclusie van een onderzoek op de kinderafdeling van het LUMC in Leiden. Herhaling van bepaling antistofwaarden is overigens wel noodzakelijk.

Bij kinderen met coeliakie moet na de diagnose worden vastgesteld of de ziekte heeft geleid tot tekorten door een verstoorde opname van voedingsstoffen. Daartoe wordt hun bloed uitgebreid getest op hemoglobine, ferritine, calcium, foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D en de werking van de schildklier.

Na introductie van het glutenvrije dieet blijken de tekorten bij de meeste patiëntjes te verdwijnen.

Bij het LUMC-onderzoek van 2009 tot 2014 waren 182 kinderen betrokken met een gemiddelde leeftijd van zes jaar, die  drie jaar werden gevolgd. 

Ten tijde van de diagnose werden de volgende tekorten vastgesteld: ijzertekort bij 28 procent van de kinderen, ijzertekort-anemie bij 9 procent, foliumzuur bij 14 procent, vitamine B12 tekort bij 1 procent en vitamine D tekort bij 27 procent.

Er werd geen tekort aan calcium vastgesteld, noch werden afwijkingen aan de schildklier geconstateerd.

De Leidse onderzoekers schrijven de daling van de meeste tekorten toe aan de goede werking van het glutenvrije dieet en de begeleiding daarbij door een diëtist. Het blijvend hoge tekort aan vitamine D heeft vermoedelijk weinig te maken met coeliakie. Het verschijnsel doet zich voor bij 20 tot 70 procent van alle kinderen en heeft meerdere oorzaken, waaronder huidskleur en seizoenswisselingen.

Conclusie: het vaststellen van tekorten kan in het vervolg achterwege blijven indien er geen duidelijke indicaties zijn die een herhaald onderzoek wenselijk maken. Het bespaart tijd en geld en betekent een mindere belasting voor de jonge patiënten.

Lees hier meer over het onderzoek. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944