Volg ons

Verkeerde informatie over coeliakie bij darmklachten.nl

28 april 2016

Op de site darmklachten.nl wordt gesuggereerd dat ontlastingsonderzoek een goede test is voor het opsporen van coeliakie. Dit is echter in strijd met wat medische deskundigen hebben vastgesteld over de diagnose coeliakie, zegt Frank Kneepkens, mdl-kinderarts en gespecialiseerd in coeliakie. ‘Antistofbepaling in ontlasting blijkt erg onbetrouwbaar’, aldus Kneepkens.

De NCV benadrukt dat de enige betrouwbare manier om coeliakie op te sporen via bloedonderzoek bij de huisarts plaatsvindt, gevolgd door een biopsie van de dunne darm. Dat bevestigt ook desgevraagd Chris Mulder, mdl-arts in het VU-ziekenhuis en gespecialiseerd in coeliakie.

Ook andere informatie op darmklachten.nl is onzorgvuldig, ziet Kneepkens. ‘Er is geen relatie tussen coeliakie en klachten als lage weerstand, verkoudheden en allergie.’ Het is ook geen goed idee om als proef brood weg te laten, en dan weer te eten om na te gaan of er sprake is van coeliakie, een advies van darmklachten.nl aan een cliënt dat aan de NCV werd gemeld.

Bij coeliakie is het bovendien niet alleen het gluten uit tarwe, spelt en kamut dat de klachten veroorzaakt, zoals de website stelt, maar ook dat uit rogge en gerst.

De NCV vroeg darmklachten.nl vergeefs tweemaal om een reactie.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944