Volg ons

Speltbloem even glutenrijk als tarwebloem

7 juli 2014
Een recente laboratoriumtest van speltbloem wees uit dat speltbloem maar liefst 70.000 mg gluten per kilogram bevat. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met die van tarwe. Nogmaals de bevestiging dat spelt allesbehalve glutenvrij is.


Eind 2013 liet de NCV een glutentest uitvoeren op speltbrood (AH stevig spelt). Die test kwam uit op 670 ppm of mg/kg – ruim boven de 20 ppm, de grens waaronder een product glutenvrij mag heten. Echter, een lid van de NCV maakte ons erop attent dat dit toch wel heel weinig was vergeleken bij de tienduizenden ppm die in tarwebloem worden gevonden.

Het laboratorium dat de tests had uitgevoerd, gaf uitleg: het gevonden getal had te maken met de analysemethode. De onderzoekers hadden niet de opdracht de exacte hoeveelheid gluten te meten, maar te kijken of die boven de 20 ppm uitkwam. Ruimschoots dus, met 670 ppm. Niettemin bood het lab aan een nieuwe test te doen, op speltbloem1 ditmaal, en met een andere methode om dichter bij de exacte hoeveelheid gluten te komen. Met het genoemde resultaat: 70.000 ppm, vergelijkbaar dus met de hoeveelheid gluten in ‘gewone’ tarwe. En tenslotte is spelt niets anders dan een (oudere) tarwesoort, zoals ook een Europese etiketteringsrichtlijn eerder dit jaar onderschreef.

De hoeveelheid gluten kan overigens per oogst verschillen. Het glutengehalte in spelt zou dus nog hoger kunnen uitvallen, en dat in tarwe iets lager. In brood zal die hoeveelheid niet heel erg uiteenlopen: om het brood beter te doen rijzen, voegen bakkers gluten toe als een meelsoort (bijvoorbeeld rogge, of sommige volkorentarwebloemsoorten) niet genoeg gluten bevat of als het gehalte in een bepaalde oogst lager uitvalt.

 


1 In deze test is 100% speltbloem gebruikt

Auteur: Jaqueline Wesselius

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944