Volg ons

Nieuwe wetgeving etiketten glutenvrije producten

20 juli 2016

Vandaag gaat een nieuwe EU-verordening in voor etiketten op voedingsmiddelen die weinig tot geen gluten bevatten. Er mogen extra claims geplaatst worden op een etiket als ‘geschikt voor personen met een glutenintolerantie’, en ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’.

Leveranciers mogen ook gaan melden op het etiket dat een voedingsmiddel ‘speciaal bereid is voor personen met een glutenintolerantie’, of speciaal bereid is voor coeliakiepatiënten’.

De normen voor het glutengehalte in producten, blijven hetzelfde. Bij een glutengehalte tot 20 ppm is het product wettelijk glutenvrij, bij 100 ppm heeft het ‘een zeer laag glutengehalte’. De NCV plaatst overigens een flinke kanttekening bij 100 ppm als ‘geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet’.

Bij de claims ‘speciaal bereid voor personen met een glutenintolerantie’ en ‘speciaal bereid voor coeliakiepatiënten’ geldt de voorwaarde dat het glutengehalte van glutenbevattende ingrediënten in het levensmiddel zijn verlaagd, of zijn vervangen door glutenvrije ingrediënten.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944