Volg ons

Diagnose glutensensitiviteit bij kinderen soms te snel gesteld?

12 mei 2015

Inmiddels is het verschijnsel van de non-coeliakie glutensensitiviteit ook doorgedrongen tot de kindergeneeskunde. Onderzoekers van het LUMC in Leiden en het kinderziekenhuis in Tel Aviv zetten de problemen uiteen: de oorzaak van NCGS is onduidelijk, specifieke verschijnselen als ‘biomarkers’ ontbreken, het is onbekend of het verschijnsel wordt veroorzaakt door gluten of door andere voedingsstoffen, en daardoor blijft het ‘een onduidelijk en controversieel’ fenomeen, ‘met meer vragen dan antwoorden omtrent de aard, de diagnose en de behandeling’.

Ook voor kinderen geldt dat er op grote schaal dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek nodig zal zijn naar de effecten van specifieke diëten voor kinderen om tot de oorzaak en de behandeling van NCGS te komen.

De onderzoekers waarschuwen daarbij voor het te snel voorschrijven van een glutenvrij dieet.  ‘Onnodige onttrekking van gluten kan negatieve gezondheidseffecten hebben, vooral bij gezonde kinderen van wie de groei en het welzijn in de waagschaal kunnen worden gesteld door een ontoereikend dieet.’ Voortijdige onttrekking van gluten aan het dieet maakt bovendien een goede diagnosestelling voor coeliakie onmogelijk.

Als u het vermoeden heeft dat uw kind reageert op gluten of tarwe neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan bloedonderzoek laten uitvoeren en kan u eventueel doorverwijzen naar een kinderarts gespecialiseerd in glutensensitiviteit en andere glutengerelateerde aandoeningen. De diëtist van de NCV beschikt over een lijst van gespecialiseerde kinderartsen die zijn aangesloten bij onze Medische Advies Raad. Meer informatie kunt u opvragen via dietist@glutenvrij.nl.

Bron: Coeliac Disease and Noncoeliac Gluten Sensitivity J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015; 60: 429-32

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944