Volg ons

Onnodig paniek door bericht op NU.nl

10 januari 2017

Vandaag veroorzaakte het bericht op NU.nl ‘Glutenintolerantie kan bijdragen aan ontstaan bloedcelkanker’ onnodig paniek. Het blijkt een slechte vertaling van nieuw onderzoek van het LUMC.

Dat enkele tientallen mensen met een speciale resistente vorm van coeliakie, ofwel refractaire coeliakie II, deze lymfoom kunnen krijgen door hun glutenintolerantie, was bekend. Het LUMC ontdekte dat - uitsluitend bij volwassenen- zeer langdurige ontstekingsreacties van de darm zelf daarbij een doorslaggevende rol spelen.

‘Dit nieuwe inzicht in het ontstaan van lymfoom kan op termijn leiden tot een betere behandeling’, aldus Frits Koning, immunoloog bij het LUMC. ‘Maar een vroege diagnose van coeliakie blijft natuurlijk van cruciaal belang om deze ontstekingsreacties en bloedcelkanker te voorkomen. Het gaat om mensen die heel langdurig deze ontstekingsreacties hebben en vaak niet weten dat ze coeliakie hebben.’

Lees hier het persbericht van LUMC. 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.