Volg ons

Meer risico op blootstelling arseen en kwik bij glutenvrij dieet

16 februari 2017

Mensen met een glutenvrij dieet kunnen verhoogde hoeveelheden van de metalen arseen ofwel arsenicum en kwik in hun bloed en urine hebben, aldus onderzoek van de Universiteit van Illinois, Chicago. 

De glutenvrije eters bleken twee keer zoveel arseen in hun bloed en tot 70% meer kwik in de urine te hebben, dan gluteneters. (Arseen en kwik zijn schadelijke metalen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, kanker en neurologische klachten.)
Dit komt door hogere inname van rijst en rijstproducten in het glutenvrij dieet. Rijstebloem is namelijk een veelvoorkomend ingrediënt in glutenvrije producten. Rijst staat er om bekend dat het bepaalde schadelijke metalen bevat, zoals arseen en kwik.

Eerder berichtte de NCV al dat de hoeveelheid arseen in rijst hoog is en adviseerden we om gevarieerd te eten en rijstwafels en rijst af te wisselen met producten zonder rijst. Voor kinderen kan de hoeveelheid arseen al snel te hoog worden.
Voor mensen met coeliakie is een glutenvrij dieet noodzaak. Maar er zijn ook veel mensen die vrijwillig glutenvrij eten, omdat ze daar allerlei gezondheidseffecten aan toeschrijven. Met het huidige onderzoek wordt nogmaals benadrukt dat een glutenvrij dieet niet zonder meer gezonder is.  Het is nog niet bekend of de verhoogde blootstelling aan arseen en kwik boven de maximaal aanvaardbare norm zit van wat een mens mag hebben, en of dit nadelige gezondheidseffecten heeft.

De NCV gaat dit nader uitzoeken. U wordt op de hoogte gehouden.

Bron: http://journals.lww.com/epidem/Citation/publishahead/The_Unintended_Consequences_of_a_Gluten_Free_Diet_.98893.aspx

 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944