Volg ons

Over de nadelen van de glutenvrije hype…

1 mei 2015

Het Parool publiceerde een artikel over de nadelige gevolgen die de glutenvrije hype teweeg brengt voor mensen met coeliakie. De ‘believers’ zoals ze in Het Parool worden genoemd, diegenen die zonder duidelijke medische noodzaak overgaan tot een glutenvrij dieet als onderdeel van een ‘healthy lifestyle’ hoeven niet te letten op die ene kruimel (of die hele crouton) in hun salade of op gerechten waar ‘ minder’ gluten in zit. Voor mensen met coeliakie is dat nu juist vreselijk belangrijk.

Het stuk werd geschreven door Fabienne Meijer, studente journalistiek, bestuurslid van Jong&Glutenvrij, de jongerenwerkgroep van de NCV en columniste bij Glutenvrij Magazine. Zij laat in het artikel artsen, patiënten en de NCV aan het woord.

Het zat haar al langer dwars dat ze in een restaurant als aansteller werd bestempeld als ze om 100% glutenvrij vroeg. Dat het stuk juist in een Amsterdamse krant verschijnt is niet toevallig, in de hoofdstad van het land, het walhalla voor foodsters, hipsters en voor diegenen met een alternatieve voedingsstijl, schieten de glutenvrije restaurantjes als paddestoelen uit de grond. Maar dan blijkt toch vaak dat de in diverse blogs en op Facebookgroepen aangeprezen gerechten helemaal niet glutenvrij zijn (de bananenspeltmuffin) of dat er geen enkele informatie staat over de wijze van bereiding en kennis van het personeel. De NCV richtte de Horeca Alliantie NCV op; een groep van restaurants die gecontroleerd is en bij wie het personeel getraind is om eten te serveren aan mensen met coeliakie. Bovendien, zo schrijft Meijer, is een glutenvrij dieet niet perse gezonder, of misschien wel juist niet ‘want een glutenvrije brownie is nog altijd een brownie maar dan eentje met meer zoet, zout en vet’. Ze verwijst daarbij naar de campagne Goed Glutenvrij van de NCV die stelt dat een gezond glutenvrij dieet veel meer is dan alleen de gluten uit je voeding halen.

‘Als glutenvrij eten geen keuze is’ is het thema dit jaar waarmee de NCV  de Internationale dag van de Coeliakie op 16 mei onder de aandacht brengt. Daarbij valt wel op te merken dat naast coeliakie ook zg NGCS non celiac gluten sensitivity serieus genomen moet worden; een aandoening waarbij aantoonbaar gezondheidswinst wordt behaald (diverse onderzoeken met placebo tonen dit aan) door een glutenvrij dieet, maar waarbij geen antistoffen in het bloed kunnen worden aangetroffen die duiden op coeliakie. Veel onderzoek is nog nodig. Ondertussen is het voor het dagelijks leven van mensen met coeliakie belangrijk dat zij geaccepteerd worden in hun 100% glutenvrij dieet en dat hen geen speltbrood meer wordt voorgezet. Lees het artikel van het Parool en lees ook de factsheet Zin en onzin over gluten

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944