Volg ons

Gezond glutenvrij: wat is dat?

7 augustus 2017

De Nederlandse Coeliakie Vereniging voert al sinds 2012 campagne voor een gezonder eetpatroon voor mensen met een glutenvrij dieet. Glutenvrij eten leidt al snel tot tekorten. De Consumentenbond deed in het verlengde hiervan in augustus 2017 een steekproef die de zorg van de NCV bevestigde. Glutenvrije varianten bevatten meer vet, suiker en/of zout en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten. Daarom heeft de NCV een nieuwe richtlijn ontwikkeld waaraan gezond glutenvrije voeding moet voldoen.

Richtlijn voor gezond glutenvrij

Deze richtlijn is in samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR) opgesteld. Hiermee wil de patiëntenvereniging glutenvrije producenten aanzetten om meer bewust te produceren. Deze richtlijn is vertaald naar een normenset waaraan producten moeten voldoen om het Good Gluten Free keurmerk te kunnen voeren. Inmiddels heeft één roducent (Consenza) het Good Gluten Free keurmerk in gebruik. Daarnaast is de NCV in gesprek met een aantal andere producenten over de toekenning hiervan. Alleen producten die al het vertrouwde ‘Crossed Grain’ logo voeren, komen in aanmerking voor het GGF keurmerk. Het is dus een aanvulling.

Zie voor meer informatie www.goodglutenfree.org.

Gezonde alternatieven

Maar gezond glutenvrij is meer dan alleen glutenvrije producten. Op onze website hebben we op een rij gezet wat een gezond glutenvrij dieet is. Goed glutenvrij noemen we dat. Hier vindt u ook gezonde alternatieven voor kant- en klare glutenvrij producten: www.glutenvrij.nl/goedglutenvrij. En onze NCV-diëtisten, 150 gespecialiseerde diëtisten die alles weten over gezond glutenvrij, ondersteunen de NCV-leden bij een gezond glutenvrij dieet.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944